Fläskfilé med fänkålspuré och pernodsås
4 portioner
600 g fläskfilé
1,5 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 msk olja till pensling
Fänkålspuré:
400 g potatis
1 fänkålsstånd
0,5 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning)
2 msk smör
smörgåskrasse till garnering
Pernodsås:
3+1 msk pernod eller torr vermouth
1 grönsaksbuljongtärning
2-3 dl creme fraiche
0,25 krm cayennepeppar
1 msk smör
Tillbehör:
Lättkokta, smörglaserade morötter
Börja med fänkålspurén.
Skala potatisen och skär den och fänkålen i mindre bitar och koka dem mjuka i grönsaksbuljongen.
SIla av buljongen och spara 0,5 dl av vattnet till pernodsåsen.
Mixa grönsakerna tillsammans med ett par klickar smör.
Smaka av purén med salt och håll vatm till servering.
Pernodsåsen:
Koka upp 3 msk pernod tillsammans med 0,5 dl av potatisbuljongen och smula ner 1 grönsaksbuljongtärning.
Koka ihop det hela tills ca hälften återstår.
Tillsätt creme fraiche och koka ytterligare ett par minuter.
Smaka av såsen ytterst försiktigt med cayennepeppar och en till msk pernod.
Vispa samtidigt in ca 1 msk smör och såsen är sedan klar för servering.
Skala och skär morötterna i mindre bitar och koka dem lätt i saltat vatten.
Glasera dem med en liten smörklick inför servering.
Putsa köttet helt fritt från hinnor och ev fett.
Skär det i 12 lika stora bitar och platta till dem lätt med handen.
Hetta upp en stor stekpanna.
Krydda köttet med salt och peppar och pensla dem lätt med olja.
Halstra köttet i en torr, het panna ca 2 minuter på varje sida, beroende på tjocklek.
Fördela köttet på varma tallrikar med såsen omkring samt fänkålspuré och morötter upplagda i grupper.
Klipp smörgåskrassen över potatispurén.
Näringsinnehåll per portion:
595 kcal
37 g protein
37 g fett
26 g kolhydrater