Frukt & Bär, Fröer & nötter, Kakor & Pajer apple, aprikos, aprikoser, aprikosmarmelad, bakpulver, bittermandel, bittermandelessens, finhackad, finhackat, fyllning, hackad, hackat, hårdkokt ägg, jäsmjöl, jästmjöl, kokande vatten, maizena, majsstärkelse, mald mandel, malda mandlar, mandel, mandelmjöl, mandeläppelkaka, marmelad, mjukt smör, mjöl, mördeg, rumsvarmt smör, smör, smör- och rapsolja, smördeg, socker, strösocker, sötmandel, sötmandlar, topping, torkad aprikos, torkade aprikoser, vanilj, vaniljglasyr, vaniljpulver, vaniljsocker, vaniljstång, vanilla, vatten, vetemjöl, vetemjöl special, ägg, äggula, äggulor, äggvita, äggvitor, äppek, äppelcheesecake, äppelkaka, äppelklyftor, äppelpaj, äpple, äpplen

Mandeläppelkaka

 
 
1 hög eller 2 låga kakor

Mördeg:
5 dl vetemjöl
200 g kallt, tärnat smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 droppe bittermandelessens
 
Fyllning:
3 ägg
2 msk vatten
1 dl strösocker
1 vaniljstång
4 äpplen
0,5 tsk bakpulver
0,5 dl majsstärkelse
100 g hackade sötmandlar
100 g skalade, malda sötmandlar
 
Topping:
2 äpplen
2 msk smält smör
100 g aprikosmarmelad
 
Mördeg:
Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör tills det börjar bli en boll.
Stanna maskinen, ta upp degen och låt den vila i kylen i 30 min.
Sätt ugnen på 225 °C.
Kavla ut degen tunt och klä en springform, 26-28 cm i diameter.
Låt den vila ytterligare en stund i kylen.
Nagga botten med en gaffel och kläm eventuellt fast kanterna med remsor av aluminiumfolie och grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter.
 
Fyllning:
Sänk värmen på ugnen till 175 °C.
Dela äggen i vitor och gulor.
Vispa gulorna med vatten och socker tills det blir tjockt och pösigt.
Klyv vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfrön och blanda ner det.
Skala äpplena och riv dem på den grova sidan av rivjärnet.
Rör ner raspet i äggulesmeten.
Blanda ihop bakpulver och maizena med de hackade och malda mandlarna och rör ner i smeten.
VIspa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner det i smeten.
Häll smeten i det förgräddade pajskalet.
 
Topping:
Skala äpplena och skär dem i tunna, fina klyftor och lägg dem vackert ovanpå fyllningen.
Pensla med smält smör och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. 
Täck med aluminiumfolie eller bakplåtspapper och fortsätt grädda i 15-20 minuter.
Prova med en sticka för att se om kakan är klar.
 
Värm upp aprikosmarmelad med lite vatten och pensla den varma kakan med det.