Laxsallad med blomkål och basilikasås med vitlök och parmesan

 
 
4 portioner

1 blomkålshuvud
1 purjolök
50 g pumpafrön
2 msk olivolja
salt och peppar
 
500 g varmrökt lax
100 g fetaost
100 g babyspenat (1 påse)
 
Basilikasås:
1 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
2 dl creme fraiche
salt och peppar
ev ett litet stänk citronsaft
 
Sätt ugnen på 225°C.
Rensa blomkålen och dela upp den i buketter.
Lägg buketterna på en plåt och ringla olivoljan över. 
Salta och peppra och ställ i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Skär purjolöken i skivor.
Ta ut blomkålen, blanda ner purjolöken och pumpafröna och ställ in i ugnen i ytterligare fem minuter.
Gör under tiden såsen.
Mixa ihop basilikabladen, vitlök, parmesanost och creme fraiche. 
Smaka av såsen med salt, peppar och citronsaft.
 
Lägg bladspenat och fetaost på ett stort fat.
Ta ut blomkålen ur ugnen och lägg det ovanpå.
Fördela laxen över grönsakerna och klicka ut såsen ovanpå.
 
Servera med ett gott bröd.