Bullar & Muffins, Makens favoriter donut, donuts, doughnut, doughnuts, hårdkokt ägg, jäst, mjöl, mjölk, munkar, rumsvarmt smör, salt, smör, socker, strösocker, vetemjöl, vetemjöl special, ägg, äggula, äggulor, äggvita, äggvitor

Fyllda munkar

 
 
 
100 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
7 dl vetemjöl
 
1 liter rapsolja till fritering och strösocker eller florsocker till garnering
sylt eller vaniljkräm att fylla med
 

Smält smöret och värm tillsammans med mjölken tills blandningen är ljummen.

Smula ner jästen och lös den i blandningen.

Rör ner socker, salt, ägg och vetemjöl och arbeta samman till en jämn, kladdig deg.

Jäs under duk i cirka en halvtimme.

Under tiden passar det bra att göra sylten eller någon annan fyllning som man gillar (Jag fyllde hälften av mina med marsan-sås och hälften med Rabarbercurd).

Dela degen i två delar och kavla ut dem till fyrkanter.

Skär decimeterstora rutor, lägg en klick sylt i mitten av varje ruta och fäst ihop flikarna undertill så att en rund bulle formas.

Jäs i ytterligare 20 minuter under duk.

Hetta upp rapsoljan i en stor traktörpanna (använd en termometer för att se till att den håller sig under 180 grader) och fritera munkarna i cirka en minut per sida (de ska få färg och hinna gräddas hela vägen in till syltkärnan).

Låt dem rinna av på hushållspapper och rulla i strösocker eller pudra florsocker över dem.