Köttbullar med skysås

Detta behöver du till ca 4 portioner:
500 g nötfärs
1 gul lök
3/4 dl ströbröd
½ dl grädde
2 ägg
salt, peppar och socker
smör att steka i

3-4 dl grädde
1 msk svart vinbärsgelé
2 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk kinesisk soja

Gör så här:
Blanda ströbröd, grädde och ägg i en bunke och låt stå i ett par minuter.
Finhacka löken och fräs i en stekpanna med smör, salt, peppar och socker tills den blivit mjuk, men den ska inte få färg.
Blanda ner löken i gräddröran och kör ett par varv med en mixerstav tills den är helt slät.
Blanda ner köttfärsen och forma till små köttbullar.
Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner ett par köttbullar och låt sjuda i någon minut.
Ta upp köttbullarna och fräs i stekpanna tills de fått fin färg och är genomstekta.
Sjud bara ett par köttbullar åt gången så att de inte mosas ihop.
Anledningen till att de sjuds innan de steks är för att de lättare ska hålla formen.

När köttbullarna är klara, vispa ur pannan med grädden och sila ner i en gryta.
Tillsätt gelé, fond och soja och låt koka i ett par minuter.
Red eventuellt av med lite mjöl eller maizena för att få en tjockare sås.

Servera med kokt potatis och lingonsylt!