Julig pannacotta med hjortrongelé
2 gelatinblad
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
½ dl strösocker
1 msk glögg
2 gelatinblad
100 g frysta hjortron
1 dl vatten
1 tsk citronsaft
1 msk strösocker
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Klyv vaniljstången på längden och koka upp den med grädden och sockret.
Dra kastrullen av värmen.
Ta upp gelatinbladen och krama ur dem, låt dem smälta i krämen.
Låt dra ca 10 min.
Ta upp vaniljstången, skrapa ur fröna och rör ner dem och glöggen i krämen.
Häll upp i ca 1 1/2 dl stora portionsglas och kyl 2 timmar.
Blötlägg gelatinbladet till gelén i kallt vatten i ca fem minuter.
Koka upp hjortronen med vatten, citronsaft och socker.
Ta upbort hjortronkärnorna, kyl och skeda hjortrongelé över pannacottan när den börjar stelna.
Kyl ytterligare en timme tills gelén stelnat.