Hummerravioli med vaniljsmörsås

 
4 förrätter
 
Pastadeg:
2 ägg
2 msk vatten
2 krm salt
2 msk rapsolja
2 dl durumvetemjöl
2 dl vetemjöl
 
 
Raviolifyllning:
2 färska humrar
150 g ricottaost
1/2 dl finhackad gräslök
citronsaft, salt och peppar
 
Vaniljsmörsås:
2 schallottenlökar
1 vaniljstång
1 dl vatten
1/2 dl fiskbuljong
1 dl torrt vitt vin
1/2 dl vitvinsvinäger
100 g rumstempererat, osaltat smör
salt och peppar
 
Gräslök till servering.
 
 
Börja med att göra pastadegen.
Blanda ägg, vatten, rapsolja och salt.
Rör sedan ner mjölet, lite i taget och knåda ihop till en smidig och ganska torr deg.
Plasta in degen och låt den vil i kylskåpet i minst 30 minuter.
 
Gör under tiden fyllningen.
Skala humrarna och lägg klorna åt sidan.
Spara gärna skalet till att koka fond på!
Finhacka allt hummerkött (utom klorna) och blanda med ricotta och finhackad gräslök.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
 
Knåda degen ordentligt smidig och tillsätt eventuellt lite mer mjöl om den känns kladdig.
Kavla den tunt, tunt eller använd pastamaskin. Jag hade pastamaskinen på tunnhet 6.
Lägg ut släta, långa och ganska breda (typ 10-15 cm breda) pastaremsor på ett mjölat bakbord.
Klicka fyllningen på remsan med jämna mellanrum, 8-12 klickar.
Pensla eventuellt med lite, lite vatten mellan klickarna och lägg sedan över den andra tunna pastaremsan.
Se till att försiktigt pressa ut luften innan du stansar ut rundlar, så håller de bättre när de kokas.
Strö lite extra mjöl över och under dem om de ska förvaras en stund innan tillagning, och lägg dem inte på varandra då de lätt klibbar ihop.
 
Gör nu såsen.
Finhacka lökarna och gör ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. 
Lägg frön, vaniljstång och löken i en kastrull.
Häll på vatten, buljong, vin och vinäger och koka tills 1 dl vätska kvarstår.
Sila bort lök och vaniljstång.
Vispa ner smöret i såsen och smaka av med salt och peppar.
 
Koka upp rikligt saltat vatten och koka raviolin i ca 3-4 minuter, beroende på vilken tjocklek du valt på pastan.
Häll av pastavattnet och låt raviolin ånga av något, men var försiktig så att de inte klibbar ihop.
 
Servera raviolin (2-3 st per person om det är förrätt) nykokt, med såsen, en hummerklo och klipp lite färsk gräslök över.