Barigoule med kronärtskocka, tomat och lättbakad lax

 
 
 
4 portioner
 
600 g laxfilé
olja/smör och salt
2 bakpotatisar
1 fänkål
1 ask körsbärstomater
1 burk kronärtskockshjärtan i olja
1 rödlök
1 knippe bladpersilja
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
3 msk äppelcidervinäger
5 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1 msk flytande honung
 
100 g Philadelphiaost
1 burk kronärtskockshjärtan i olja
1 msk vatten
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 125°C.
Skär laxen i ca 12 tärningar och lägg dem i en smord ugnsform.
Krydda med salt och tillaga laxen mitt i ugnen i 18-20 minuter.
 
Skala potatisen och skär den i tärningar.
Pressa vitlöken, strimla fänkålen, halvera körsbärstomaterna, klyfta rödlöken och kronärtskockorna (avrunna) och finhacka persiljan.
Fräs potatisen, fänkålen och vitlöken i lite smör eller olja i en stekgryta.
Krydda med salt, timjan och rosmarin.
Tillsätt äppelcidervinäger, vatten, kycklingbuljong och honung och låt alltsammans koka i 7-8 minuter, tills potatisen är nästan klar.
Blanda ner kronärtskocka, tomat, rödlök och persilja och låt puttra i ytterligare någon minut. 
 
Mixa ihop färskost, kronärtskocka och vatten med en mixerstav. 
Smaka av krämen med salt och peppar.
 
Servera laxen med grytan och en klick kronärtskockscréme.
 
Pris / portion: 65 kr