Blåbärsrutor med toscatopping

 
 
ca 24 bitar
 
3 dl strösocker
100 g rumsvarmt smör
3 ägg
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
250 g blåbär
 
Toscasmet:
125 g smör
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
2 1/2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 1/2 dl roven kokos
1 1/2 dl mandelspån
 
Sätt ugnen på 175°.
Vispa socker och smör krämigt.
Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa mellan varje.
Rör ner mjölken och de torra ingredienserna och rör till en slät smet.
Fördela smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna.
Strö blåbären över och grädda kakan mitt i ugnen i 20 minuter.
 
Smält smöret till toscasmeten i en tjockbottnad kastrull.
TIllsätt socker, sirap mjöl och mjölk.
Rör blandningen slät med en slev. 
Koka upp och låt sjuda tills smeten tjocknat. 
Rör ner kokos och mandel.
 
Bred ut toscasmeten över kakan och grädda mitt i ugnen i ytterligare 10-15 minuter.
Låt kakan svalna innan du skär den i rutor med en vass kniv.