Frukt & Bär, Mousse & Pannacotta citron juice, citron meliss, citrondessert, citrongräs, citronmousse, citronsaft, citronskal, citronzest, florsocker, gelatin, gelatinblad, gräddfil, hårdkokt ägg, lakrits, lakritscrunch, lakritspulver, lemon curd, mald mandel, malda mandlar, mandel, mandelflarn, mandelfudge, mandelgodis, mandelmassa, mandelmjöl, mandelspån, mjukt smör, mjöl, rumsvarmt smör, socker, strösocker, sötmandel, sötmandlar, uppvispat ägg, vetemjöl, vetemjöl special, vispad grädde, vispgrädde, ägg

Citrondessert med lakritscrunch

 
 
ca 10 portioner
 
Lakritscrunch:
125 g sötmandel
0,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 msk lakritspulver
75 g rumsvarmt smör
 
Lemon curd:
finrivet skal av 2 citroner
1 dl nypressad citronsaft
3 ägg
2 dl strösocker
100 g smör
 
Citronmousse:
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 dl florsocker
3 äggulor
finrivet skal och saften av 1 citron
2 dl gräddfil
 
Citrongelé:
2 gelatinblad
1  dl strösocker
1 dl vatten
finrivet skal av 1 citron
1 tsk nypressad citronsaft
 
Crunch:
Sätt ugnen på 175°C.
Hacka mandeln ganska grovt.
Blanda den hackade mandeln med socker, mjöl och lakrits i en bunke och rör ner smöret. 
Täck en form eller bakplpåt med bakplåtspapper och tryck ut smeten, ca 1 cm tjockt lager, på plåten.
Grädda mitt i ugnen i 14-16 minuter.
Låt svalna.
 
Lemon curd:
Häll citronsaft  och citronskal i en kastrull.
Vispa ägg och socker lätt och häll det i kastrullen.
Vispa tills krämen tjocknar.
Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis.
Låt svalna.
 
Citronmousse: 
Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter.
Vispa grädden halvfast.
Vispa florsocker och äggulor till ett fluffigt skum.
Tillsätt citronskal, citronsaft och gräddfil och vänd försiktigt ner grädden i smeten.
Krama ur gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en kastrull.
Vispa ner gelatinet i moussen.
Förvara i kylskåp tills det är dags för montering.
 
Citrongelé:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter. 
Koka ihop socker och vatten i en kastrull och ta sedan kastrullen av värmen.
Krama ur gelatinet och lägg det i den varma sockerlagen. 
Rör om och tillsätt citronskal och citronsaft.
Låt svalna i rumstemperatur.
 
 
Bryt lakritsbottnen i små bitar och lägg ett litet lager av det i botten av varje dessertglas.
Klicka ut lemon curden över crunchen. 
Fördela citronmoussen över lemon curden.
När citrongelén är som äggvita i konsistensen, klicka ut den över citronmoussen.
Låt desserten stå i kylen fram till servering.
#1 - - Inger-Lena:

Hej, gjorde delar av desserten (crunch och mousse) men hakade upp mig lite på moussen. Där står att man ska vispa florsocker och äggulor men det finns inga ägg i listan över ingredienser?

Svar: Men ojsan! 3 äggulor ska det vara! :)
kimmi

#2 - - Inger-Lena:

Tack 😊 Moussen var toppengod! Både den och crunchen uppskattade av alla, även de som inte normalt gillar lakrits.