Tobleroneparfait med jordgubbssås

 
 
4 portioner
 
175 g Toblerone
3 äggulor
1/2 dl strösocker
2 1/2 vispgrädde
 
Jordgubssås:
3 dl frysta jordgubbar
strösocker efter smak
 
Mandelspån till garnering
 
Smält Tobleronen i micron eller över vattenbad.
Vispa äggulor och socker pösigt.
Vispa grädden hårt och vänd ner i äggsmeten.
Blanda ner ca 1/3 av ägg och gräddsmeten i den smälta chokladen och rör det slätt.
Häll sedan ned chokladsmeten i resten av ägg- och gräddsmeten.
Klä en 1-liters form med plastfolie och häll i smeten. 
Frys i minst 4 timmar.
Ta ut parfaiten och ställ den i kylen i ca 30 minuter innan servering så att den mjuknar något.
Stjälp upp och skär den i skivor.
 
Tina jordgubbarna och mixa dem med stavmixer eller mosa dem med en slev.
Rör sedan ner socker efter smak.
 
Servera parfaiten med jordgubssåsen, antingen som en spegel under en skiva parfait, lite slarvigt ringlad över eller bara i en skål så att gästerna får välja om de vill ha.