Stora köttbullar i ölgräddsås

 
 
4 portioner
 
500 g köttfärs (gärna blandfärs)
1 gul lök
1 ägg
1 dl vispgrädde
1/2 dl ströbröd
 
2 dl öl
3 dl grädde
1 msk koncentrerad kalvfond
2 msk senap
 
 Skala löken och skär i stora bitar. 
Kör lök, ägg, grädde och ströbröd till en slät massa i en mixer eller med en mixerstav.
Blanda lökmixen med köttfärsen ordentligt och krydda med salt och peppar.
Rulla sedan till 12 stora bullar.
Bryn köttbullarna runtom i en stekpanna och lägg sedan åt sidan.
 
Vispa ur stekpannan med öl och låt koka ner till ca hälften kvarstår.
Vispa ner grädde, kalvfond och senap och låt puttra i någon minut.
Smaka av med salt och peppar och lägg i köttbullarna igen.
Sänk värmen något och låt köttbullarna gå färdigt i såsen.
 
Servera med kokt potatis och pressgurka och kanske lite rårörda lingon.