Boeuf Bourgignon

Detta behöver du till ca 6-8 portioner:
ca 1 kg benfritt nötkött (t.ex. bog eller högrev)
smör att steka i
4 msk vetemjöl
1 dl vatten
3-4 dl rödvin
1 köttbuljongtärning, smulad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 lagerblad
1 tsk timjan
2 pressade vitlöksklyftor
1 gul lök, klyftad
3 morötter, skivade
1 purjolök, skivad
10 små steklökar, skalade
2 msk hackad persilja

Gör såhär:
Skär köttet i bitar (ca 3x3 cm).
Stek i smöt i en stekpanna så att de bara får lite färg på utsidan.
Lägg över köttet i en stor gryta och strö över mjölet och rör om.
Häll vattnet i stekpanna och vispa upp stekskyn och häll över det i grytan tillsammans med rödvinet.
Tillsätt smulad buljongtärning, salt och kryddorna, vitlök och gul lök.
Koka grytan på svag värme under lock i ca 1 timme.

Tillsätt skivade morötter, purjo, steklökar och persilja.
Förtsätt kokningen ca ½ timme. Späd eventuellt med mer vatten eller vin.

Servera med ris eller kokt potatis.