Pasta med den perfekta köttfärssåsen

 
4-6 portioner
 
400 g köttfärs (nötfärs eller blandfärs)
1 gul lök
smör eller olja att steka i
100 g rökt skinka i bit
2 morötter
1 bit (ca 3x3 cm stor) rotselleri
1 krm malen kryddnejlika
1 krm malen muskotnöt
2 dl köttbuljong
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin
 
Pasta och finriven ost till servering, t.ex. pecorino eller parmesan
 
Finhacka löken och fräs den tillsammans med köttfärsen i smör eller olja i en stor stekpanna eller stekgryta.
Finhacka den rökta skinkan och skala och frovriv morötter och rotselleri.
Blanda ner det i köttfärsen och krydda med nejlika och muskotnöt.
Rör ner köttbuljong, tomatpuré och vin och låt koka ihop i ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera köttfärssåsen med nykokt pasta och finriven ost.