Vit chokladglass med champagnesabayonne och jordgubbar

 
4 portioner
 
Glass: 
2 dl vispgrädde
100 g vit choklad
1 ägg
 
Champagnesabayonne:
3 äggulor
3/4 dl strösocker
1 dl champagne eller mousserande vin
 
Jordgubbar:
4 stora jordgubbar
50 g vit choklad
frystorkade jordgubbar
träpinnar
 
Börja med glassen.
Vispa grädden lätt.
Smält chokladen över vattenbad och vispa hastigt ner ägget.
Vänd ner chokladenröran i grädden så att det blandas väl.
Häll upp i portionsskålar och ställ i frysen i minst 4 timmar.
 
Vispa ihop ingredienserna i en rostfri- eller glasbunke.
Sätt sedan bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa kraftigt tills såsen tjocknar.
Ta den sedan från värmen och fortsätt vispa tills sabayonnen är kall.
 
eller.. Om du, som jag gjorde, använder en sifon. Vispa snabbt ihop ingredienserna och häll ner i sifonen. 
Ladda sifonen med en patron och ställ den i kylskåpet tills det är dags för servering. Skaka den då kraftigt i ett par sekunder innan du sprutar ut sabayonnen.
 
Skölj jordgubbarna och halvera dem, låt gärna blasten sitta kvar- det ser tjusigt ut.
Hacka och smält chokladen och doppa jordgubbarna i den.
Trä jordgubbarna på spett.
 
Ta ut glassen ur frysen 5 minuter innan servering.
Toppa den sedan med sabayonne och jordgubbsspetten.
Sprikla till sist lite frystorkade jordgubbar över alltsammans.