Svampbiffar med gräddsås och lingon

 
4 portioner
 
600 g skalad potatis
250 g skivade champinjoner
1/2 msk olivolja
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 liten hackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 burk (400 g) vita bönor
2 dl kokt couscous (=1 dl okokt)
1 ägg
2 msk vetemjöl
olja till stekning
1,5 dl rårörda lingon
 
Gräddsås:
3 dl vatten
2 dl grädde
2 msk kantarell- eller grönsaksfond
1/2 tsk kinesisk soja
 
Koka potatisen i saltat vatten.
Stek svampen i olja på hög värme i en stekpanna och salta och peppra.
Tillsätt lök och vitlök.
Skölj bönorna och mosa dem grovt.
Hacka svampen.
Blanda bönor och svamp med couscous, ägg och mjöl.
Låt smeten stå och dra i 3-4 minuter.
 
Hetta upp olja i en stekpanna och klicka ut små biffar av smeten i pannan.
Stek så att de får en fin yta på båda sidor.
Ta upp biffarna och håll dem varma till servering.
 
Gör såsen genom att hälla vatten, grädde, fond och soja i stekpannan.
Låt sjuda i ca 5 minuter.
Red av med redning om du vill ha en tjockare sås.
 
Servera biffarna med kokt potatis, sås och rårörda lingon.