Klassisk kalops med pressad potatis

 
ca 4 portioner
 
1 kg benfritt nötkött i bit, t.ex. bog eller högrev
300 g morötter
2-3 gula lökar
2 msk koncentrerad kalvfond
4 lagerblad
ca 20 kryddpepparkorn
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
smör eller olja till stekning
salt och vitpeppar
 
800 g potatis
 
Inlagda rödbetor till servering
 
Putsa köttet fritt från fett och senor och skär i ca 3x3 cm stora kuber.
Skala lök och morötter och skär dem i grova bitar.
Bryn köttet runtom i en stor kastrull i lite smör eller olja.
Lägg sedan ner löken, kalvfond, lagerblad och kryddpepparkorn och låt fräsa med i någon minut.
Pudra vetemjölet över och rör runt ordentligt och häll sedan på vatten så att det precis täcker köttet.
Koka på låg värme under lock tills köttet är riktigt mört, ca 2 timmar.
Tillsätt morötterna när ca 30 minuter kvarstår av koktiden.
 
Koka potatisen i lätt saltat vatten tills de är mjuka.
Pressa dem genom en potatispress eller vispa med en elvisp precis innan servering.
 
Servera kalopsen med den pressade potatisen och inlagda rödbetor.