Kyckling korma med pistagenötter

 
4 portioner
 
600 g kycklingfilé skuren i ca 2x2 cm stora bitar
1 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
saften från 1/2 citron
 
125 g skalade pistagenötter
2 dl kokande vatten
 
1 nypa stötta saffranstrådar
2 msk het mjölk
 
3 msk ghee eller 50 g osaltat smör
6 gröna kardemummakapslar
1 stor, finhackad, gul lök
2 tsk vitlökspuré
2 tsk ingefärspuré
1 msk malen koriander
1/2 tsk chilipulver
3 dl vispad matlagningsyoghurt
1,5 dl matlagningsgrädde
2 msk rosenvatten
 
6-8 vita, sköljda rosenblad till garnering
 
Lägg kycklinbitarna i en bunke (ej av metall) och krydda med salt, peppar och citronsaft.
Blanda runt ordentligt, täck över och låt det marineras i kylskåp i ca 30 minuter.
 
Blötlägg pistagenötterna i det kokheta vattnet i ca 20 minuter.
 
Stöt saffranstrådarna och häll på den heta mjölken och låt stå och dra en liten stund.
 
Smält ghee eller smör i en stor kastrull på låg värme och lägg ner kardemummakapslarna.
När de sväller upp höjder du värmen något och lägger i löken.
Stek försiktigt under omrörning i 6-7 minuter.
TIllsätt vitlöks- och ingefärspurén och låt fräsa med (under omrörning) i ett par minuter.
Tillsätt koriander, chilipulver och kyckling och bryn i ett par minuter, tills kycklingen fått fin färg.
 
Sänk värmen igen och tillsätt yoghurten och saffransblandningen och låt det koka upp. 
Låt sedan sjuda under lock i ca 15 minuter men rör om då och då så att inget bränner vid.
 
Häll under tiden pistagenötterna och vattnet de ligger i, i en mixer eller matberedare och mixa till en slät pasta.
Blanda ner pistagepastan i kycklinggrytan och tillsätt grädden och låt fortsatt sjuda under lock i ca 15-20 minuter till. 
Rör till sist ner rosenvattnet och ta grytan av värmen.
 
Garnera grytan med rosenblad och servera den genast med nykokt basmatiris.