Fiskgratäng

 
4 portioner
 
1 kg potatis
2 äggulor
2 msk rapsolja
salt och peppar
 
1 schalottenlök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 dl grädde
1/2 dl vitt vin
1 tsk koncentrerad hummerfond
salt och peppar
 
400 g tinad hokifilé (eller annan vit fisk)
 
Sätt ugnen på 275°C. 
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av något.
Pressa potatisen och vispa hastigt ner äggulorna och oljan.
Smaka av med salt och peppar och låt sedan moset svalna något.
 
Finhacka löken och fräs den mjuk i smöret.
Pudra mjölet över och rör runt ordentligt.
Häll på vatten, smulad buljongtärning, grädde, hummerfond och vitt vin och låt alltsammans koka på svag värme i ca 10 minuter.
Smaka av såsen med salt och peppar.
 
Lägg fisken i mitten av en ugnsfast form och krydda med salt och peppar.
Spritsa eller klicka ut moset längs med kanterna på formen, runt fisken.
Häll såsen över fisken.
Tillaga fisken i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
 
Servera fiskgratängen med en god sallad.