Kantarellpaj med brieost

 
4-6 portioner
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
125 g kallt smör
ca 2 msk iskallt vatten
 
Fyllning:
3 schallottenlökar
ca 300 g rensade kantareller
smör till stekning
200 g brieost
salt och peppar
 
Äggstanning:
3 ägg
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
 
Börja med pajdegen och sätt ugnen på 175°C.
 
Blanda vetemjöl och salt i en bunke eller matberedare.
Skär smöret i små kuber.
Nyp ihop vetemjöl, salt och smör till en smulig deg.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop det till en deg.
Låt degen vila kallt, i kylskåp, i minst 30 minuter.
 
Gör sedan fyllningen och äggstanningen. 
Skala och skär löken i skivor.
Stek löken och kantarellerna i smör tills vätskan från kantarellerna har kokat in.
Smaka av med salt och peppar.
 
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk.
 
Kavla eller tryck ut degen i en ren pajform, ca 25 cm i diameter, och nagga försiktigt botten med en gaffel.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.
 
Fördela lök och kantareller i pajskalet.
Skiva brieosten och lägg skivorna ovanpå kantarellerna och häll äggstanningen över.
 
Grädda pajen i mitten av ugnen i 25-30 minuter tills äggstanningen har stannat och pajen har fått fin färg.
Låt den svalna i ca 10 minuter och servera den sedan med en god sallad eller som ett tillbehör på t.ex. en buffé.