Helstekt kyckling med gräddsky

 
 
4 portioner
 
1 hel kyckling (utan innanmäte)
150 g kryddsmör, t.ex. Chipotlesmör
1/2 dl grillolja
 
Stekskyn från kycklingen
3 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad kycklingfond
2 tsk torkad dragon
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 150°C.
 
Stick ett par hål i skinnet på kycklingen och pilla in kryddsmöret runtom hela kycklingen.
Pensla kycklingen med lite grillolja och lägg den sedan i en stekpåse (man måste inte ha stekpåse men den gör livet lättare, så slipper man hålla på och ösa och greja). Glöm inte att göra ett litet hål i stekpåsen så att ångan kan komma ut.
Tillaga kycklingen i mitten av ugnen tills bröstfiléerna har en innertemperatur på 72°C, ca 1 timme.
 
Höj temperaturen på ugnen till 225°C.
 
Sila ner stekskyn från kycklingen i en kastrull och koka upp.
Låt reducera till ca hälften.
 
Pensla kycklingen med lite mer grillolja och lägg tillbaka den i formen och grilla på den lite i ugnen så att den får fin färg, men var försiktig så den inte står för länge och blir torr.
 
Vispa ner grädde, kycklingfond och dragon i såsen och låt koka i ytterligare ett par minuter.
Smaka av såsen med salt och peppar.
 
Servera kycklingen med såsen och någon form av potatis, t.ex. pommes frites, och en god sallad.