Maki sushi

 
 
ca 5 rullar, 4 portioner
 
4 dl kortkornigt sushiris
4 dl vatten
4 msk risvinäger 
4 tsk strösocker
1 tsk salt
5 ark Nori
 
Jag fyllde mina med:
Majonnäs
Gurkstavar
Surimisticks
 
Till servering:
Japansk soja
Wasabipasta
inlagd ingefära
 
Börja med att skölja riset NOGGRANT i kallt vatten.
Lägg riset i en kastrull och häll på 4 dl vatten och låt stå under lock (ej på värme) i ca 30 minuter.
Koka upp riset under lock och sänk sedan värmen så att riset får sjuda klart. 
Riset är klart när allt vatten kokat in, men se till att det inte bränner vid i botten när vattnet är borta!
Ta kastrullen från värmen och låt stå under lock i ca 10 minuter.
Blanda ner vinäger, socker och salt och lägg över riset i en bunke.
Sätt plastfolie över bunken och låt riset svalna i rumstemperatur.
 
Lägg ett Noriark på en bambumatta (funkar utan bambumatta också men det är billigt och SÅ mycket lättare med en!) och fördela ett lager ris jämnt över arket. Man ska kunna glimta arket lite här och där genom riset, då är det lagom tjockt. Lämna någon centimeter av arket i överkanten utan ris.
Lägg på den fyllning du vill ha, i en linje tvärs över riset, i samma riktning som bambustavarna i mattan.
Med hjälp av bambumattan, rulla ihop hela arket.
Blöt eventuellt den tomma delen av arket med lite vatten så fäster det lättare ihop.
Rula, rulla, rulla tills rullen känns kompakt och har en bra form. 
Låt rullen vara rullad tills det är dags för servering.
 
Vid servering skärs rullen i skivor.
Servera med japansk soja, wasabipasta och inlagd ingefära.
 
おいしい食事 !