Krämig laxpaj med romsås

 
 
4 portioner
 
Pajskal:
4 dl vetemjöl
50 g smör
1 dl mjölk 
1 tsk bakpulver
 

Fyllning:
300 g varmrökt lax i bit
150 g färsk spenat
1 gul lök
150 g riven Västerbottenost
3 dl creme fraiche
3 ägg
salt & peppar

Romsås:
2 dl creme fraiche
röd stenbitsrom
1 msk finhackad dill

 

Sätt ugnen på 200°C.

Blanda ingredienserna till degen till en smidig deg och tryck ut i en pajform.

Degen behöver inte förgräddas.

Hacka spenaten och finhacka löken.

Fräs i lite smör eller olja till vätskan försvunnit.

Dela laxen i bitar och strö den tillsammans med spenat och lök i pajskalet.

Salta och peppra.

Blandacreme fraiche, ägg och ost och häll över pajen.

Grädda pajen i mitten av ugnen i 30-40 minuter. 

Tills äggstanningen stannat och fått en fin färg.

 

Blanda ingredienserna till såsen och servera den till pajen tillsammans med en god sallad och kanske en bit bröd