Citrondessert med lakritscrunch

 
 
ca 10 portioner
 
Lakritscrunch:
125 g sötmandel
0,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 msk lakritspulver
75 g rumsvarmt smör
 
Lemon curd:
finrivet skal av 2 citroner
1 dl nypressad citronsaft
3 ägg
2 dl strösocker
100 g smör
 
Citronmousse:
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 dl florsocker
3 äggulor
finrivet skal och saften av 1 citron
2 dl gräddfil
 
Citrongelé:
2 gelatinblad
1  dl strösocker
1 dl vatten
finrivet skal av 1 citron
1 tsk nypressad citronsaft
 
Crunch:
Sätt ugnen på 175°C.
Hacka mandeln ganska grovt.
Blanda den hackade mandeln med socker, mjöl och lakrits i en bunke och rör ner smöret. 
Täck en form eller bakplpåt med bakplåtspapper och tryck ut smeten, ca 1 cm tjockt lager, på plåten.
Grädda mitt i ugnen i 14-16 minuter.
Låt svalna.
 
Lemon curd:
Häll citronsaft  och citronskal i en kastrull.
Vispa ägg och socker lätt och häll det i kastrullen.
Vispa tills krämen tjocknar.
Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis.
Låt svalna.
 
Citronmousse: 
Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter.
Vispa grädden halvfast.
Vispa florsocker och äggulor till ett fluffigt skum.
Tillsätt citronskal, citronsaft och gräddfil och vänd försiktigt ner grädden i smeten.
Krama ur gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en kastrull.
Vispa ner gelatinet i moussen.
Förvara i kylskåp tills det är dags för montering.
 
Citrongelé:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter. 
Koka ihop socker och vatten i en kastrull och ta sedan kastrullen av värmen.
Krama ur gelatinet och lägg det i den varma sockerlagen. 
Rör om och tillsätt citronskal och citronsaft.
Låt svalna i rumstemperatur.
 
 
Bryt lakritsbottnen i små bitar och lägg ett litet lager av det i botten av varje dessertglas.
Klicka ut lemon curden över crunchen. 
Fördela citronmoussen över lemon curden.
När citrongelén är som äggvita i konsistensen, klicka ut den över citronmoussen.
Låt desserten stå i kylen fram till servering.

Kommentarer:

1 Inger-Lena:

skriven

Hej, gjorde delar av desserten (crunch och mousse) men hakade upp mig lite på moussen. Där står att man ska vispa florsocker och äggulor men det finns inga ägg i listan över ingredienser?

Svar: Men ojsan! 3 äggulor ska det vara! :)
kimmi

2 Inger-Lena:

skriven

Tack 😊 Moussen var toppengod! Både den och crunchen uppskattade av alla, även de som inte normalt gillar lakrits.

Kommentera här: