Nötkött, Potatis & Rotfrukt, Soppor & Såser balsamico, balsamsås, balsamvinäger, crema di balsamico, finmald svartpeppar, färsk potatis, färska morötter, grovmald svartpeppar, grovmalen svartpeppar, hårdkokt ägg, japansk soja, japansk soya, jodat salt, kelda ostsås, kinesisk soja, kinesisk soya, kokt potatis, lagrad ost, mald svartpeppar, malen svartpeppar, mjukt smör, morotskaka, morötter, nyår, nyårsmiddag, ost, ostsås, oxfilé, peppar, potatis, potatisbakelse, potatisgratäng, potatismjöl, potatisrullar, potatissallad, potatistortilla, riven morot, riven ost, riven västerbottenost, rivna morötter, rumsvarmt smör, salt, salt med jod, salted caramel, schallottenlök, schalottenlök, scharlottenlök, skivade morötter, smält smör, smör, smör- och rapsolja, smördeg, smördegsbakelse, smördegshjärtan, smördegsplatta, smördegsplattor, smörgås, smörgåskrasse, soja, sojabönor, soya, späda morötter, svartpeppar, svartpepparkorn, tournedos, uppvispat ägg, västerbotten, västerbottenost, ägg, äggula, äggulor, äggvita, äggvitor

Tournedos med balsamsås och potatisrulle

 
4 portioner
 
4 bitar oxfilé (á 150 g)
1 tsk salt
1 tsk grovmald svartpeppar
2 msk smör
 
Potatisrulle:
4 frysta smördegsplattor
600 g svalnad, kokt potatis
salt och peppar
1 ägg
100 g riven västerbottenost
 
Balsamsås:
1 schallottenlök
1 liten morot
1 liten bit rotselleri
1 msk + 50 g rumsvarmt smör
1,5 dl vatten
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl japansk soja
  
Ta fram köttet så att det är blir rumstempererat medan tillbehören görs.
 
Potatisrulle:
Sätt ugnen på 225°C.
Tina smördegen enligt förpackningens anvisning.
Mosa potatisen.
Kavla ut smördegen något och strö potatisen över plattorna.
Salta och peppra och rulla ihop. 
Skär rullarna i skivor och ställ dem, med snittytan nedåt på en bakplåtspapperklädd plåt.
Vispa upp ägget lätt och pensla lite på varje stubbe och strö lite ost över varje.
 
Sås:
Skala och finhacka lök, morot och selleri och fräs alltsammans i en kastrull i smör i ca 3 minuter.
Tillsätt vatten, vinäger och soja och låt puttra i ca 5 minuter. 
Vispa ner 50 g smör och ta kastrullen från plattan.
 
Grädda potatisrullarna mitt i ugnen 15-20 minuter.
 
Knyt eventuellt stesnöre runtom köttet så att det behåller formen.
Krydda köttet med salt och peppar och bryn det på båda sidor i smör i en stekpanna.
Lägg köttet på ett ugnssäkert fat och stek färdigt bredvid potatisrullarna i ca 10 minuter, tills innertemperaturen är ca 56 °C.
 
Servera tournedosen med såsen, potatisrullar och smörfrästa bitar av kronärtskocksbottnar eller svamp.