Amerikanskt, Kakor & Pajer, Ost apelsinlikör, cheesecake, cointreau, färskost, naturell färskost, philadelphia, philadelphiaost

Cheesecake med apelsinlikör

 
 
ca 10 bitar

400 g färskost
2 dl strösocker
2 msk maizena majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
2 msk apelsinlikör
3 ägg
2 dl vispgrädde
 
Glasyr:
1 dl juice av 3-4 mandariner
1 dl gelésocker
 
Garnering:
riven mörk choklad
 
Förbered en springform, ca 20 cm i diameter, genom att klippa ett bakplpåtspapper så att det täcker botten och går upp lite på kanten.
Klä utsidan av formen med dubbla lager aluminiumfolie.
Blanda färskost, socker, maizena, vaniljsocker, likör och ägg i en matberedare.
Tillsätt grädden och kör i några sekunder.
Häll vatten i en långpanna, ca 3 cm högt upp på kanten.
Sätt ugnen på 175 °C och ställ in långpannan mitt i ugnen.
Häll smeten i springformen och ställ den i vattenbadet när ugnen nått upp till 175 °C. 
Grädda i 55 minuter.
Stäng därefter av ugnen och öppna ugnsluckan i 5 minuter.
Stäng därefter luckan och låt kakan stå kvar i ugnen och kallna.
 
Glasyr:
Pressa saften ut mandarinerna och blanda den med gelésockret i en kastrull. 
Koka ihop blandningen i 0,5 minuter och låt svalna.
Skeda glasyren över kakan och åt den stelna helt.
Lår gärna kakan stå i kylskåp över natten.
Strö över lite riven mörk choklad vid servering.