Laxpaj med spenat

 

75 g smör
2 dl vetemjöl
3⁄4 dl Kesella
2 msk vatten


Fyllning:
300 g laxfilé
1 liten purjolök
1 msk smör
100 g babyspenat
1 rivet skal av citron
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven Svecia (eller annan smakrik ost)

 

Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa.
Tillsätt kvarg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Låt vila i kyl 30 min.

Sätt ugnen på 200°.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
Skär laxen i små bitar.
Skölj och skär purjolöken i ca 1 cm stora skivor.
Fräs purjolöken i smör i en panna.
Tillsätt spenat och fortsätt fräsa tills spenaten är mjuk och glansig.
Vänd ner citronskalet.
Fördela lax och spenatfräs i pajskalet.
Vispa samman, ägg matlagningsgrädde, salt och peppar.
Häll det i pajskalet och strö över osten.
Grädda i mitten av ugnen 30-35 min.

Servera med en god sallad.

 

Går även bra att göra som gratäng, utan pajbotten.