Ris & Spannmål, Svenska klassiker, Ägg grädde, gröt, grötris, hårdkokt ägg, jodat salt, kokande vatten, kokt ris, mald mandel, malda mandlar, mandel, mandelflarn, mandelmassa, mandelmjöl, mandelspån, mandeltosca, mandeläppelkaka, mandlar, mellanmjölk, mjölk, pannkaka, ris, risgrynsgröt, saffran, saffranspannacotta, saffranspannkaka, salt, salt med jod, socker, strösocker, sötmandel, sötmandlar, tomtegröt, vatten, vispad grädde, vispgrädde, ägg, äggula, äggulor, äggvita, äggvitor, ögg

Saffranspannkaka

 
 
6-8 portioner
 
1,5 dl grötris
2 dl vatten
1 krm salt
2 dl vispgrädde
5 dl mjölk
50 g skalad och grovt hackad sötmandel
1 paket saffran
3/4 dl strösocker
4 ägg
 
Koka upp ris, vatten och salt och låt det sjuda under lock i ca 10 minuter.
Tillsätt grädde och mjölk och låt det koka i 30-40 minuter till en risgrynsgröt.
Sätt ugnen på 200 °C och smörj en ugnsfast form, ca 20x30 cm.
Blanda ner mandel, saffran och socker i gröten.
Vispa upp äggen lätt och rör ner dem i gröten när den svalnat något.
Häll ner gröten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 30-35 minuter så att pannkakan blir fast och år fin färg.
 
Servera pannkakan ljummen med vispad grädde och sylt.