Lussekatter med kesella
50 g jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (1 %)
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar 960 g)
Till pensling:
1 ägg
Russin
Smula ner jästen i en bunke.
Smält matfettet.
Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel.
Rör ner saffranet i det smälta matfettet.
Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C.
Rör ut jästen i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg.
Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
Knåda ev. i resten av mjölet.
Baka ut degen till lussekatter.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 225˚C.
Pensla med uppvispat ägg och sätt ev russin på bullarna.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.