Choklad, Frukt & Bär, Godis, Jul apelsin, apelsinsaft, apelsinskal, block choklad, chokladdoppad, chokladdoppat, chokladfrosting, chokladfudge, chokladkaka, chokladkola, chokladsmet, chokladtryffel, farin socker, finrivet apelsinskal, flingor, flingsalt, fudge, grädde, jodat salt, julfudge, julgodis, kaka, kakao, kakform, kakor, knäckig chokladkaka, krossad choklad, ljus choklad, ljus sirap, mjuk kaka, mjukt smör, mjölkchoklad, mörk choklad, rumsvarmt smör, salt, salt med jod, scok, sirap, smör, smör- och rapsolja, smördeg, smörgås, smörgåskrasse, socker, sockerdricka, sockerfri, sockerfri choklad, sockerfri mjölkchoklad, sockerkaka, sockerärtor, vanilj, vaniljfrön, vaniljglasyr, vaniljpulver, vaniljsocker, vaniljstång, vaniljsås, vaniljsåspulver, vaniljvodka, vanilla, vanillinsocker, vispad grädde, vispgrädde, vit choklad, vit chokladfrosting

Choklad- och apelsinfudge

 
 
 
ca 30 bitar
 
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
50 g smör
150 g choklad
1 msk pressad apelsin
1 msk finrivet apelsinskal
 
Blanda socker, vaniljsocker, grädde, sirap, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och koka utan lock 15-20 min tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°.
Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har.
Rör om lite då och då så att det inte bränner vid.
Under tiden som fudgen kokar så passa på att hacka chokladen och ta fram rätt mängd smör/margarin.
Tvätta apelsinen mycket noga och riv skal på ett rivjärn.
När temperaturen når 125° ta kastrullen från värmen. 
Rör ner smöret, den hackade chokladen, rivet apelsinskal och  pressa í lite saft från apelsinen.
Rör försiktigt tills allt är blandat och chokladen har smält.
Häll smeten i en form, ca 15x20 cm som du klätt med bakplåtspapper, det blir enklare att få upp den sedan då du bara behöver lyfta i pappret.
Låt svalna en stund och sätt in i kylen.
Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt.
Förvara svalt, helst i kylen.