Apelsin- och passionsfruktspaj med marängtäcke

 
 
Ca 12 bitar

Pajdeg
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
125 g smör
1 msk vatten
 
Fyllning
Finrivet skal av 1 apelsin
1 dl pressad apelsinsaft
4 passionsfrukter
50 g smör
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
4 äggulor
 
Maräng
4 äggvitor
0,5 tsk vinäger eller pressad citronsaft
1,5 dl strösocker
 
Sätt ugnen på 200 °C.
Blanda mjöl och socker till pajskalet.
Finfördela smöret i blandningen i en matberedare eller med fingertopparna.
Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter.
Ställ pajskalet kallt i kylen i minst 30 minuter.
Nagga botten på pajskalet och grädda den i nedre delen av ugnen i 12-15 minuter, tills den fått fin färg.
 
Tvätta apelsinen och finriv skalet och pressa saften i en bunke.
Halvera och gröp ut passionsfrukterna och blanda ner i apelsinen.
Smält smöret och blanda ner det, sockret, grädden och äggulorna i apelsinsaften.
Häll blandningen i det förgräddade pajskalet och låt grädda ytterligare 15-20 minuter tills fyllningen stannat.
 
Häll äggvitorna i en ren och torr bunke. Tillsätt vinägern och vispa till ett skum. 
Tillsätt sockret, lite i taget, och fortsätt vispa till en fast maräng.
Klicka ut marängen på pajen och fortsätt grädda den i ugnen 10-12 minuter tills den fått en fin färg.