Bullar & Muffins, Jul bulldeg, deg, hel kanel, hårdkokt ägg, jodat salt, jäst, jäst för söta degar, kanel, kanel hel, kanelpulver, kanelstång, lussebullar, lussebulle, lussekatt, lussekatter, lussetårta, mald kanel, mald mandel, malen kanel, mandel, mandelflarn, mandelfudge, mandelgodis, mandelmassa, mandelmjöl, mandelspån, mandeltosca, mandeläppelkaka, mjukt smör, mjöl, mjölk, pärlsocker, päron, rumsvarmt smör, saffran, saffransbullar, saffransbulle, saffranskladdkaka, saffransmousse, saffranspannacotta, saffranspannkaka, saffron, safron, salt, salt med jod, salted caramel, skållad mandel, smör, socker, strösocker, vetemjöl, vetemjöl special, ägg, äggula, äggulor, äggvita, äggvitor, äppel, äpple, äpplen

Lussebulletårta med äpple och mandelmassa

 
 
 
1 "tårta", 16-18 bullar
 
Deg:
25 g jäst
510 g vetemjöl (ca 8,5 dl)
1 krm salt
2,5 dl mjölk
1 kuvert saffran (a 0,5 g)
0,5 dl strösocker
75 g rumsvarmt smör
1 ägg
 
Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
2 tsk kanel
75 g mandelmassa
1 litet äpple
1 ägg till pensling
pärlsocker till dekoration
 
Smula ner jästen i en stor degbunke.
Mät upp och blanda mjöl och salt.
Ljumma mjölken till 37°C.
Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken.
Häll mjölken över jästen och rör om till jästen lösts upp.
Tillsätt också mjölblandningen, resten av sockret, smöret och ägget.
Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand.
Täck över degen med bakhandduk och låt jäsa i minst 40 minuter.
Blanda under tiden ihop smör och kanel till fyllningen.
 
Kavla ut degen till en rektangel, ca 1 cm tjock.
Bred på kanelsmöret och riv över mandelmassan.
Skala äpplet och riv även det över mandelmassan (men var försiktig så du inte river ner kärnhuset).
Rulla ihop degen och skär rullen i tjocka skivor.
Smörj en form med löstagbar kant och lägg bullskivorna i den, med snittytan uppåt.
Täck över med handduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
 
Sätt ugnen på 200 °C.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg.
Strö pärlsocker över och grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.