Lussebulletårta med äpple och mandelmassa
1 "tårta", 16-18 bullar
Deg:
25 g jäst
510 g vetemjöl (ca 8,5 dl)
1 krm salt
2,5 dl mjölk
1 kuvert saffran (a 0,5 g)
0,5 dl strösocker
75 g rumsvarmt smör
1 ägg
Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
2 tsk kanel
75 g mandelmassa
1 litet äpple
1 ägg till pensling
pärlsocker till dekoration
Smula ner jästen i en stor degbunke.
Mät upp och blanda mjöl och salt.
Ljumma mjölken till 37°C.
Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken.
Häll mjölken över jästen och rör om till jästen lösts upp.
Tillsätt också mjölblandningen, resten av sockret, smöret och ägget.
Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand.
Täck över degen med bakhandduk och låt jäsa i minst 40 minuter.
Blanda under tiden ihop smör och kanel till fyllningen.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 1 cm tjock.
Bred på kanelsmöret och riv över mandelmassan.
Skala äpplet och riv även det över mandelmassan (men var försiktig så du inte river ner kärnhuset).
Rulla ihop degen och skär rullen i tjocka skivor.
Smörj en form med löstagbar kant och lägg bullskivorna i den, med snittytan uppåt.
Täck över med handduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 °C.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg.
Strö pärlsocker över och grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.