Fisk & Skaldjur, LCHF, Soppor & Såser butternut, butternutpumpa, citronsaft, creme fraiche, enbär, flingsalt, färsk timjan, grillad lax, kall sås, lax, olivolja, peppar, pumpa, rödlök, salt, svartpeppar, ugnsrostad

Enbärslax med kall timjansås och ugnsrostad butternut pumpa

 
4 portioner
 
Enbärslax:
500 g skinn- och benfri laxfilé
saften från 1,5 citroner
1,5 tsk flingsalt
ca 15 enbär
smör att steka i
salt och peppar
 
Kall timjansås:
2,5 dl creme fraiche
2 msk finhackad färsk timjan
1 finhackad rödlök
salt och peppar
 
Ugnsrostad butternut pumpa:
1 butternut pumpa
olivolja
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Krossa enbären i en mortel och blanda med salt och citronsaft.
Skär laxen i 1 cm tjocka skivor och häll blandningen över laxen.
Låt marinera i ca 15 minuter och vänd sedan på laxen så att den får marineras på andra sidan också.
Blanda ingredienserna till timjansåsen och ställ den i kylen tills det är dags för servering.
Skala och gröp ur pumpan och skär den i små klyftor.
Lägg pumpan på en bakplåtspapperklädd plåt och ringla olivolja, salt och peppar över.
Blanda runt pumpan och ställ in i ugnen tills den blivit mjuk och fått fin färg (ca 20 min)
Stek under tiden laxen (skrapa bort enbären först) i rikligt med smör och salta och peppra.
 
Servera laxen tillsammans med såsen och pumpan!