Kanel- och kardemummabullar

(45% kolhydrater)

 

Detta behöver du till ca 20-25 bullar:
Deg:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl strösocker
1 ½ tsk mald kardemumma
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk mald kanel

Pensling:

1 ägg
pärlsocker

Gör såhär:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och och blanda med mjölken.
Värm upp degspadet till 37 grader och häll över jästen.
Blanda så att jästen löser upp sig.
Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl.
Arbeta degen tills den är blank, smidig och släpper från kanterna.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter eller till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 225°.
Blanda alla ingredienser till fyllningen till en slät smet.
Arbeta degen på lätt mjölat bakbord.
Dela den i två delar och kavla varje del till en stor rektangel (ca 30x45 cm).
Fördela fyllningen på rektanglarna  och vik degen dubbelt, med långsidorna mot varandra.
Skär tvärsöver i ca 2 cm breda remsor.
Skär ytterligare ett snitt genom nästan hela remsorna, så att remsorna istället
ser ut som ett par byxor.
Tvinna, tänj och vrid remsorna och forma till en knut med ändarna underst.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och evntuellt i formar.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.

Vispa upp ett ägg och pensla över bullarna.
Strö över pärlsocker på bullarna och grädda dem i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.