Leilas donuts

(43,1% kolhydrater)

 

Detta behöver du till ca 28 st:
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
1 nypa salt
150 g mjukt smör
2 st ekologiska ägg
12 dl vetemjöl special

Gör såhär:
Värm mjölken tills den är ljummen, cirka 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan (mjölken).
Rör ner strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
Sedan lite vetemjöl i taget.
Arbeta samman till en smidig vetedeg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45–60 minuter.

Dela upp degen i 28 delar och rulla varje del till en boll.
Tryck ner ett finger rakt genom varje boll och snurra degen runt fingret, som att rocka rockring, fast med fingret och en deg. Typ..
Lägg de rockade donutsen på en plåt under en bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Hetta upp 1- 1½ liter olja (ej olivolja) i en tjockbottnad kastrull, dock ej för varmt, då kan det gå illa.
Fritera varje donut tills de är gyllenbruna och lägg sedan upp dem på hushållspapper så att överflödigt fett sugs upp.
Låt svalna innan du eventuellt doppar dem i glasyr!