Baked doughnuts

(47,8% kolhydrater)

 

Detta behöver du till ca 20 st:
3,2 dl ljummen mjölk
50 g jäst
30 g smält smör
150 g socker (ca 2 ½ dl)
1 msk vaniljsocker
½ tsk kanel
en nypa salt
2 ägg
625 g mjöl (ca 10 dl)

Gör så här:

Värm smöret och mjölken till 37 grader och smula ner jästen i det.
Tillsätt socker, ägg, kanel, vaniljsocker och salt och rör om noggrant.
Blanda ner mjölet, lite i taget, till en smidig deg.
Arbeta lite med degen på ett mjölat bakbord och forma den till en stor rund boll.
Smörj en skål med smör och lägg i degen och på med en bakduk.
Låt degen jäsa i ca 1 timme eller till dubbel storlek.

Kavla ut degen till en ca 1 ½ cm tjock platta.
Använd en liten skål eller liknande för att skära ut lagom stora rundlar.
Sätt ugnen på 190 grader.
Tryck ut ett hål i mitten på varje och låt doughnutsen jäsa i ca 45 minuter till.
Grädda doughnutsen i ugnen i ca 8 minuter.
Låt dem svalna innan du har på glasyr.

PS. Glasyr gör du superenkelt genom att blanda mycket florsocker, lite vatten och pyttelite karamellfärg.