Äppeltosca

Detta behöver du till en paj (8-10 bitar):
100 g smör
2 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 äpplen
½ - 1 tsk kanel

Toscaglasyr:
50 g smör
3/4 dl strösocker
50 g flagad mandel
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 hrader.
Smält smöret och låt det svalna lite.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i mjöl och vaniljsocker och till sist det smälta smöret.
Blanda ordentligt.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.
Skala äpplena (om du vill).
Dela och kärna ur dem och skär dem i lagom tunna skivor.
Stick ner skivorna i smeten och pudra över kanel.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Ta ut kakan och höj temperaturen till 200 grader.

Toscaglasyr:
Smält smör och socker i en kastrull.
Blanda i mandelspåna och mjölet och rör om ordentligt.
Häll i mjölken och blanda allt väl.
Häll den varma toscasmeten över kakan och ställ in den i ugnen igen i ca 8-10 minuter.

Servera med vaniljsås eller vaniljglass!