Mjukt brytbröd

(40,3% kolhydrater)

Till 12 bröd behöver du:
2 dl mjölk
60 g smör
2 dl varmt vatten
1 msk socker
1 tsk havssalt
50 g jäst för matbröd (alltså ej för söta degar)
9-10 dl vetemjöl

Gör såhär:
Smält smöret och blanda ner mjölken.
Häll i det varma vattnet och värm eventuellt upp det till 37 grader.
Smula ner jästen i degspadet och rör om försiktigt tills den lösts upp helt.
Blanda i saltet, och 1-2 dl mjöl så att det blir en klumpfri smet.
(Om du använder torrjäst så tillsätts den nu istället för tidigare)
Tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget, tills det blir en fin deg som inte
klibbar fast i skålens kanter.
Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk. (Tar ca 30 min)
Dela degen i 12 delar och rulla varje del till en boll.
Lägg degbollarna i en smord ugnsfast form, ganska tätt intill varandra.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
Grädda i 175 grader i ca 30 minuter tills de har en fin gyllenbrun färg ovanpå.