2 Läs mer >>
 
4 portioner
 
1 gul lök
Smör eller olja att steka i
400 g finkrossade tomater
1 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
2 grönsaksbuljongtärningar
5 dl vatten
1,5 dl risoni
salt och peppar
 
Toppingförslag:
Creme fraiche
riven cheddarost
Majskorn
fetaost
kryddiga korvslantar
etc.
 
Skala och finhacka den gula löken. 
Bryn löken i smör eller olja i en gryta tills den mjuknat och fått lite färg.
Häll på krossade tomater, tomatpuré och paprikapulver och låt puttra i någon minut.
Smula ner buljongtärningar och häll på vatten.
Låt koka under lock på medelvärme i ca 20 minuter.
 
Tillsätt risoni och koka i 5-7 minuter.
Rör om lite då och då så att risonin inte klumpar ihop sig. 
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera soppan med lite olika alternativ att toppa med. Jag har toppat med riven ost och creme fraiche här men det är också jättegott att toppa med t.ex. smulad fetaost, majs, korv etc.
 

Tomatsoppa med ris...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
900 g mjölig potatis
50 g smör
1,5 dl mjölk
salt och vitpeppar
 
600 g falukorv
2 tomater
2 msk chilisås
1 msk senap
½ dl bostongurka
1 dl riven ost
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Skala potatisen, skiva den tunt och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
 
Skiva under tiden falukorven och lägg den omlott i en ugnsfast form. 
Skiva tomaterna och lägg över korvskivorna.
Bred över tomaterna chilisås, senap och bostongurka.
Toppa med riven ost och gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills osten smält och allt är genomvarmt.
 
Häll av vattnet från potatisen och mosa ihop potatisen med smöret och mjölken. 
Jag brukar använda elvisp till detta :)
Smaka av moset med salt och vitpeppar.
 
Servera den gratinerade korven med potatismoset och en god sallad.
 

Falukorv i ugn med...

0 Läs mer >>
 
Som tillbehör för ca 8 personer
 
½ dl strösocker
2 dl rött vin
2 dl torkade tranbär
4 torkade fikon
 
Smält sockret i en kastrull.
Tillsätt vin, tranbär och hackade fikon. 
Koka under lock i ca 5 minuter tills det fått en lite syltigare konsistens. 
Späd eventuellt med vatten.
 
Servera som tillbehör till en klassisk kalkonmiddag.

Cranberry Sauce //...

0 Läs mer >>
 
Tillbehör till ca 8 portioner
 
4 stjälkar selleri
1 äpple
2 gula lökar
2 tsk torkad salvia
2 tsk torkad timjan
1 dl cashewnötter
1 msk smör
1 pkt bacon (ca 140 g)
4 skivor vitt bröd
½ tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2,5 dl vatten
1 msk koncentrerad kycklingfond
 
Sätt ugnen på 225 grader. 
Ansa och skär sellerin i bitar. 
Kärna ur och tärna äpplet.
Skala och hacka löken.
 
Fräs grönsaker och äpple tillsammans med örtkryddor och nötter i smöret i ca 8 minuter, rör om då och då.
 
Strimla och knaperstek baconet. 
Låt rinna av på hushållspapper.
 
Skär bort kanterna på brödet och tärna brödskivorna. 
 
Blanda grönsaker, bröd och bacon. 
Salta och peppra och lägg allt i en ugnssäker form.
Blanda vattnet med kycklingfonden och häll över formen. 
Hit kan du förbereda.
 
Grädda stuffingen mitt i ugnen i 225 grader i ca 35 minuter.
 
Servera som tillbehör till en klassisk kalkonmiddag.

Turkey Stuffing //...

0 Läs mer >>
 
 
Räcker till ca 10 personer på buffé eller som tillbehör
 

560 g tärnat bacon
2 dl ljust muscovadosocker
2 msk lönnsirap
2 dl äppelcidervinäger
1 dl kycklingbuljong
2 lagerblad
ev tabasco
ev maizena

 

Stek baconet tills det precis fått en gyllene färg.
I en liten såskastrull, koka upp äppelcidervinäger, lönnsirap, buljong och muscovadosocker tillsammans med lagerblad under konstant omrörande.
Koka sedan det hela på låg värme så att det precis sjuder tills konsistensen är tjock och lite ”kolaaktig”.
Vill man så kan man reda av såsen ytterligare med lite maizena utrört i lite vatten.
Tillsätt under kokning och rör runt.
Låt sjuda ytterligare några minuter.
Tillsätt bacontärningarna och vänd runt.
Ställ ut kastrullen med lock i vinterkylan och låt den svalna till cirka 20 grader.
Smaka av med flingsalt om så behövs och några stänk Tabasco.

 

Passar perfekt till julskinkan eller som tillbehör till en helstekt kalkonmiddag!

Baconmarmelad

0 Läs mer >>
 
 
ca 4 portioner
 

4 schalottenlökar
2 dl Jack Daniel's Whiskey
3/4 dl rödvinsvinäger
3 dl kycklingbuljong
4 klyftor vitlök
färsk timjan
salt och peppar
5 pepparkakor
smör
maizena

 

Finhacka schalottenlök och fräs på i smör tillsammans med 4 krossade vitlöksklyftor.
Vispa i Jack Daniel’s, vinäger, buljong och krossade pepparkakor.
Tillsätt hela kvistar timjan och koka upp.
Låt sjuda på låg värme i 30 minuter.
Sila, smaka av och red eventuellt av med maizena.

 

Servera såsen till t.ex. en helrostad kalkon med klassiska tillbehör. Magiskt gott!

Turkey Gravy

0 Läs mer >>
 
1 kalkon, ca 5-8 kg
 

Kalkon:
1 kalkon 5-8kg
1 stor (XL) stekpåse

Kryddsmör:
250 g rumsvarmt smör
½ dl soja
3 klyftor vitlök
5 kvistar timjan
½ msk salt
½ msk malen svartpeppar

”Fyllning”:
2 gula lökar, klyftade
2 äpplen, klyftade
1 dl katrinplommon
5 kvistar timjan
1 dl vatten

 

Förberedelser: 

Tina kalkonen i kylen i god tid innan tillagning, det tar ca 2 dygn och gör att köttet behåller sin saftighet.
Ta ut köttet ur kylen ca 2 timmar innan det ska tillagas så köttet hinner bli rumstempererat och på så sätt behålls mer vätska när kalkonen tillagas och köttet blir saftigt och mört.

 

 

Smaksätt: 

Värm ugnen till 175 °C.
Skala och finhacka vitlöken och timjan.
Blanda det rumsvarma smöret med soja, vitlök, timjan, salt och peppar.
Lossa försiktigt på bröstskinnet nerifrån och hela vägen upp mot halsen.
Lättast är det att lossa på skinnet med händerna eller med en sked med undersidan mot skinnet så det inte går sönder.
Stryk ut ⅔ smöret mellan skinnet och köttet.
Fäst eventuellt skinnet med ett grillspett längst ner för att undvika att det kryper upp.
Smörj in resten av smöret över hela kalkonen.
Skala löken och kärna ur äpplet klyfta äpple och lök.

 

Tillaga:

Lägg stekpåsen på en ugnsfast plåt och fyll botten med lök, äpplen, katrinplommon och timjanstjälkar.
Häll på 1 dl vatten och placera kalkonen på löken och frukten.
Sätt en ugnsfast termometer på mellan låret och bröstet ända in till benet.
Förslut stekpåsen noga och ställ in kalkonen i ugnen, se till att stekpåsen inte nuddar ugnens kanter.
Ugnsstek kalkonen tills termometern visar 67 grader vilket tar ca 25-40 minuter per kg.

 

Det sista: 

Ta ut kalkonen ur ugnen och klipp ett stort hål upptill i stekpåsen.
Lyft försiktigt ur kalkonen ur stekpåsen och låt den vila på ett fat i ca 30-45 minuter för att behålla sin saftighet.
Sila av spadet från stekpåsen ner i en kastrull coh änvänd till såsen!

 

 Kalkonen kan förstås serveras hur man vill men på klassiskt vis blir det fantastiskt med potatismos, grönsaker, gravy, Stuffing, tranbärssås och baconmarmelad!

 
 

Thanksgiving Turkey

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
1 gul lök
1 röd paprika
1 grön paprika
200 g champinjoner
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
300 g Quornbitar
salt och malen vitpeppar
 
4 portioner nykokt ris till servering
 
 
Finhacka löken, tärna paprika och klyfta champinjoner.
Bryn grönsakerna i smör i en gryta i omgångar, varje grönsakssort för sig och lägg dem åt sidan.
 
Smält smöret i grytan och vispa hastigt ner vetemjölet.
Häll på lite buljong i taget under vispning.
Häll på grädde och låt koka upp.
Låt såsen småputtra i fem minuter och tillsätt sedan quornbitarna och småkoka i ytterligare 10 minuter.
Tillsätt grönsakerna, rör runt och smaka av med salt och vitpeppar.
 
Servera quorngrytan med nykokt ris och en god sallad. 
 
Quornbitarna kan enkelt bytas ut mot samma mängd kokt, tärnad kyckling om man inte vill ha vegetariskt. Byt i så fall även gärna ut grönsaksbuljongen mot kycklingbuljong.

Quorn a la King

0 Läs mer >>
(null)

4 portioner

4 bitar (ca 800g) vit fiskfilé
Salt och peppar
175 g färskost med pepparrotssmak
2 dl grädde
1/2 msk maizenaredning

4 portioner kokt ris

Sätt ugnen på 200 grader celsius.

Lägg fiskfiléerna i en ugnsfast form och krydda med salt och peppar.
Klicka färskosten över fisken.
Blanda grädde med maizena och häll blandningen över fisken. 

Gratinera fisken i ugnen i ca 20 minuter.

Servera fisken med nykokt eller potatis.


Pepparrotsfisk i ugn

0 Läs mer >>
(null)

4 drinkar
 
12 cl ljus rom (hoppa bara över romen om du vill ha alkoholfritt)
12 cl kokosmjölk
12 cl passionsfruktsjuice
saften från 1 pressad lime
köttet från 1 passionsfrukt
7Up
Is
 
Dekoration:
Passionsfruktsklyftor
Limeklyftor
Myntablad
Mer is
 
Skaka alla ingredienser utom 7Up med is i en shaker.
 
Fyll 4 glas med is och fördela drinken i glasen.
Toppa med 7Up och servera direkt.
(null)

 
 

Passion Colada

0 Läs mer >>
(null)

ca 12 st
 
Chokladbollsbotten:
225 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
8 dl havregryn
½ dl starkt bryggkaffe eller mjölk
 
Hallonpannacotta:
150 g frysta passerade hallon
½ dl citronsaft
4 dl vispgrädde
3 gelatinblad
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
 
Börja med botten.
 
Klä en form, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper.

Blanda ingredienserna till chokladbollsbotten till en kladdig smet.
Tryck ut smeten i formen och ställ formen i kylskåpet medan du gör pannacottan.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i fem minuter.
Koka upp passerade hallon, citronsaft, grädde, strösocker och vaniljsocker.
Ta gräddkoket åt sidan.
Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i grädden.

Häll pannacottasmeten över chokladbollsbotten och låt stå i kylen i minst 3 timmar. 

Skär upp pannacottan i rutor och servera med en klick grädde och lite färska bär. 

Hallonpannacottaba...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
300 g pasta
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g strimlad kycklingfilé
200 g kantareller
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl grädde
1 tsk dijonsenap
salt och peppar
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
 
Strimla löken och finhacka vitlöken.
Fräs löken mjuk i smör eller olja och tillsätt sedan kycklingen.
Bryn kycklingen runtom och tillsätt sedan kantareller.
Fräs på tills svampen börjar "poppa" och smula då ner buljongtärningen och häll på grädden.
Smaka av med dijonsenap och låt puttra i ett par minuter.
 
Häll ner någon slev pastavatten i kycklilngröran och häll sedan av vattnet från pastan.
Blanda pastan med kycklingröran och servera alltsammans med en bit bröd eller god sallad.
 
 

Krämig kycklingpas...