0 Läs mer >>
(null)

4 portioner
 
Currymajo:
1 tsk neutral olja
½ tsk curry
1 dl majonäs
en skvätt citronsaft
 
Nudelwok:
4 portioner risnudlar
1 tsk sesamolja
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
150g sockerärter
80 g cashewnötter
2 dl skalade räkor
1 tsk soja
 
Börja med currymajon.
Värm på olja och curry tillsammans i en liten kastrull och låt sedan svalna något.
Skrapa ner curryoljan i majonäsen och smaka av med citronsaft och eventuellt lite salt.
 
Koka nudlarna enligt förpackingens anvisning.
 
Tärna paprikan och finhacka eller finriv vitlöksklyftan.
Woka grönsakerna och nötterna i sesamoljan tills de mjuknat något (men fortfarande är lite krispiga).
Tillsätt nudlar, räkor och soja och låt värmas upp.
 
Servera räknudlarna tillsammans med currymajon.

Räknudlar med Cash...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
1 röd lök
1 tsk olivolja
600 g skinn- och benfri torskryggfilé (eller annan vit fiskfilé)
1 msk smör
salt och peppar
 
Brynt smörgräddsås:
25 g smör
2,5 dl grädde
1 msk koncentrerad hummerfond
½ dl finhackad persilja
½ citron, saften och skalet
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Tina fisken om den är fryst.
 
Skala och klyfta löken och lägg den i en ugnsfast form.
Ringla lite olja över löken och rosta den i ugnen i ca 7 minuter.
 
Sås:
Smält smöret i en kastrull på medlhög värme och låt smöret bubbla ordentligt.
Efter ett par minuter börjar smöret bli gyllenbrunt och doftar nötigt- då är det dags att tillsätta grädde och fond. 
Låt såsen sjuda i ca 10 minuter på låg värme.
 
Ta ut löken ur ugnen.
Lägg fiskbitarna på löken och krydda med salt och peppar.
Klicka smör över fisken och baka i ugnen i ca 10 minuter.
 
Skölj citronen ordentligt och finriv skalet.
Rör ner citronzest och persilja i såsen.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
 
Häll såsen över fisken och servera tillsammans med kokt potatis eller blomkålspuré.
 

Ugnsbakad torsk me...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
2-3 paprikor i olika färger
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör eller olja att steka i
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
1 tsk sambal oelek
1 burk konserverade körsbärstomater
1 dl vatten
salt och peppar
4 ägg
 
Till servering: 
Nykokt bulgur
En god sallad
Färsk koriander
 
Hacka paprikorna grovt, klyfta löken och riv eller pressa vitlöken.
Hetta upp smör eller olja i en panna och fräs grönsakerna i ett par minuter.
Tillsätt tomatpuré, kryddor och sambal och fräs ihop i ytterligare ett par minuter. 
 
Häll på tomater och vatten och låt sjuda på låg värme i ett par minuter och smaka sedan av med salt och peppar.
 
Gör fyra gropar i röran och knäck ett ägg i varje. 
Låt äggen sjuda i ca 8 minuter under lock (eller folie) tills vitan stelnat men gulan är krämig. 
 
Servera shakshukan tillsammans med nykokt bulgur och en god sallad.

Shakshuka med paprika

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
Woksås: 
2 tsk finriven ingefära
2 vitlöksklyftor, finrivna
finrivet skal av ½ apelsin
saften från en hel apelsin
4 msk ljus soja
2 msk strösocker
1 tsk sesamolja
1 msk risvinäger
1,5 msk maizena
 
500 g strimlad lövbiff
1 msk ljus soja
1 msk sherry
1,5 dl maizena
1 stor morot, tunt strimlad
1 röd lök, tunt strimlad
½ liter frityrolja eller neutral rapsolja
 
 Blanda ingredienserna till woksåsen och ställ åt sidan.
 
Skär löbvbiffen i tunna strimlor.
Blanda soja och sherry och häll över biffen och blanda väl och låt biffen stå och dra åt sig i fem minuter.
 
Hetta upp oljan i en stor kastrull eller vid stekpanna. 
Oljan ska vara ca 180 grader, gör brödtestet för att kontrollera om oljan är lagom varm.
Blanda ner maizenan i köttet och se till att allt täcks ordentligt. 
Fritera köttet i omgångar. Det ska bli krispigt och lite mörkare än gyllenbrunt.
Låt köttet rinna av på ett par lager hushållspapper.
 
Häll bort all olja utom ca 1-2 msk.
Bryn moroten och löken i ett par minuter tills det mjuknat något.
Tillsätt köttet och woksåsen och vänd runt så att allt blandas.
 
Servera genast köttet tillsammans med nykokt ris.

Crispy Orange Beef

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
400 g halloumi
250 g champinjoner
1 gul lök
olja att steka i
1 burk (400g) kokta röda linser
1 burk (400g) krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
1 dl grädde
salt och peppar
 
Skär halloumin i skivor eller stavar.
Hetta upp olja i en vid panna och fräs osten på båda sidor tills de är gyllenbruna.
Lägg osten åt sidan på hushållspapper.
 
Skär champinjonerna i kvartar och finhacka löken.
Fräs på lök och svamp i lite olja i stekpannan tills vattnet från svampen kokat in.
Häll av linserna och skölj dem ordentligt.
Tillsätt, till svampen, linser, krossade tomater, tomatpuré, senap och grädde och låt puttra ihop i ett par minuter. 
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt osten till stroganoffen.
 
Servera stroganoffen med nykokt ris.

Halloumi Stroganof...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
600 g flankstek
salt och nymalen svartpeppar
 
Nudelsallad:
250 g risnudlar
½ gurka, skalad, delad och urkärnad, skuren i 1 cm tjocka skivor
1 knippe rädisor, tunt skivade
1 näve sockerärter, delade på längden
1 paprika, tärnad
3 sammaldslökar, tunt skivade
1 kruka koriander
 
Dressing: 
2 lime, saften och finrivet skal
2 msk fisksås
2 msk strösocker
1 vitlöksklyfta, skalad och finriven
1 msk ljus soja
1 msk riven ingefära
1 röd chili, finhackad
 
Blanda alla ingredienser till dressingen tills sockret har löst upp sig och ställ sedan åt sidan.
 
Koka nudlarna enligt förpackningens anvisning.
Skölj dem sedan genast i iskallt vatten för att stoppa kokningen.
SIla väl och lägg i en stor, vid salladsskål.
 
Lägg alla grönsaker i salladsskålen tillsammans med de kalla nudlarna.
Häll över dressingen och blanda försiktigt men väl. 
 
Salta och peppra flanksteken generöst och grilla den i 2-3 minuter per sida.
Låt köttet vila i några minuter och skär sedan i riktigt tunna skivor och server med nudelsalladen.  
 
 

Grillad flankstek ...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
400 g nötfärs
 
Marinad:
3 msk ljus soja
2 tsk sesamolja
1,5 msk strösocker
1 tsk risvinäger
en nypa nymalen svartpeppar
 
250 g äggnudlar
1 rödlök, tunnt klyftad
3 grovrivna morötter
75 g strimlade sockerärter
 
Woksås: 
1 msk ljus soja
1 dl hoisinsås
1-3 msk chilisås, beroende på hur starkt man vill ha det
 
olja att steka i
 
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och häll den över färsen.
Blanda väl och ställ åt sidan.
 
Koka nudlarna 1 minut mindre än förpackningens anvisning. 
Skölj dem sedan i iskallt vatten så att kokningen avstannar helt och låt dem rinna av i durkslag.
 
Blanda ingredienserna till woksåsen och ställ åt sidan.
 
Hetta upp olja ordentligt i en wokpanna.
Fräs färsen i pannan i ett par minuter tills den är smulig och genomstekt. 
Tillsätt rödlök och morötter och låt steka med i någon minut.
 
Tillsätt sedan nudlar och sockerärter och fräs ytterligare en minut.
Häll på woksåsen och vänd runt så att allt blandas.
Servera genast.
 

Hoisinnnudlar med ...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner
1 pkt (ca 350g) kokta kikärter
smör eller olja att steka i
1 burk skalade, konserverade körsbärstomater
7 dl vatten
3 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk torkad basilika
½ msk torkad timjan
1 tsk chiliflakes
salt och peppar
300 g spaghetti
Riven parmesanost
 
Finhacka lök och vitlök och ansa och hacka champinjonerna grovt.
Bryn lök och vitlök i smör eller olja i en stor kastrull.
Tillsätt champinjonerna och låt vätskan koka ur dem.
Häll av kikärterna och skölj dem ordentligt och tillsätt sedan dem och resten av ingredienserna (inkl. spaghettin) till kastrullen.
Låt koka i ca 15 minuter, tills spaghettin är färdig.
 
Servera pastan med riven parmesanost.
 

One Pot Pasta med ...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
2 msk maizenaredning
3 msk vatten
1 tsk färskriven ingefära
1 tsk salt
300 g quronbitar
 
100 g färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
3 msk kinesisk soja
2 msk ostronsås
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk sesamolja
1 burk bambuskott
1 burk idneaybönor
 
Till servering: 
4 portioner kokt ris
 
Blanda ihop maizena, vatten, ingefära och salt och blanda ner quorn och ställ åt sidan.
 
Ansa och skiva champinjonerna och vitlöken. 
Fräs dem i lite smör eller olja i en stor panna tills vätskan kokat ur svampen.
Häll på soja, ostronsås, vatten, smulad buljongtärning och sesamolja och låt puttra ihop i någon minut.
Tillsätt bambuskott, bönor och quornblandningen.
Låt alltsammans sjuda på medelvärme i ca 10 minuter, tills quornen är genomvarm och allt har en lagom tjock konsistens.
 
Servera grytan med nykokt ris och en god sallad.

Quorn med bambusko...

0 Läs mer >>
 
ca 15-20 bitar
 
Browniesmet:
150 g smör
50 g mörk choklad i bitar
1 dl kakao
3 ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Cheesecakeröra: 
200 g färskost
1 äggula
3 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 150 grader. 
 
Smält smöret och rör ner choklad och kakao, tills chokladen är helt smält.
Ställ åt sidan och låt svalna.
 
Rör ihop äggen och sockret.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i äggsmeten.
Rör ner smöret och blanda till en jämn smet.
 
I en annan bunke, blanda ihop färskosten med äggula, socker och vaniljsocker.
 
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 35x40 cm.
Häll i browniesmeten. 
Klicka ut cheesecakesmeten ovanpå och dra ut den i ett fint mönster med en kniv.
 
Grädda kakan långt ner i ugnen i ca 25-30 minuter.
Låt den svalna, gärna i kylskåp så den sätter sig ordentligt, innan du skär den i rutor. 
 
Servera gärna kakan med en klick glass eller vispgrädde.
 

Cheesecakebrownies

0 Läs mer >>
 
ca 15 st
 
125 g smör
4 1/4 dl + 1 msk vetemjöl
1 1/4 dl strösocker
1 msk bakpulver
1 ägg
1 1/4 dl mjölk
1 1/4 dl filmjölk
2 dl frysta blåbär
 
Vaniljcrumble:
1 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
50 g rumsvarmt smör
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Smält smöret och låt det svalna.
 
Blanda 4 1/4 dl vetemjöl med socker och bakpulver.
Vispa ägget fluffigt.
Blanda ner mjölken och filmjölken i det smälta smöret och vänd sedan ner ägget.
Vänd ner mjölblandningen i äggblandningen och rör till en jämn smet.
 
Blnda blåbär med 1 msk vetemjöl och rör sedan ner dem i smeten. 
Rör bara så att det precis blandas.
 
Klicka upp smeten i muffinsformar, ca halvfyllda.
 
Vispa snabbt ihop ingredienserna till vaniljcrumblen till smulor och strö dem över muffinssmeten i formarna.
 
Grädda muffinsarna mitt i ugnen i ca 20 minuter, känn med sticka så att de är klara.
Låt dem svalna på ett galler. 

Blåbärsmuffins med...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
600 g vit fiskfilé, t.ex. ej, torsk etc.
salt och peppar
½ tsk malen kardemumma
 
Champinjonstuvning:
250 g färska champinjoner
lite smör att steka i
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
½ tsk paprikapulver
100 g riven parmesanost
 
4 portioner kokt potatis till servering
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Skala och koka potatisen mjuk.
 
Skär fisken i ca 2 cm tjocka skivor och lägg dem i en ugnsfast form.
Krydda med salt, peppar och kardemumma.
 
Ansa och skiva champinjonerna.
Bryn dem i lite smör och tillsätt sedan mjölet och rör runt ordentligt.
Häll på grädde, vatten och smula ner en bujlongtärning och låt småputtra i ca 5 minuter.
Smaka av med paprikapulver och häll sedan stuvningen över fisken.
Toppa med ost och gratinera i mitten av ugnen till fisken är klar, ca 20 minuter.
 
Servera fisken tillsammans med den kokta potatisen.

Champinjongratiner...