Magiska kanelbullar

 
ca 20 bullar
 
Vetedeg:
25 g jäst
2,5 dl mjölk
ca 9,5 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ tsk malen kardemumma
1 dl strösocker
1 ägg
100 g rumsvarmt smör
 
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
2 msk kanel
 
1 ägg till pensling
pärlsocker
 
Sockerlag:
2 msk vatten
3 msk strösocker
 
Smula jästen i en stor bunke.
Värm upp mjölken tills den är fingervarm och häll den över jästen och rör om tills all jäst löst sig.
Lägg i resterande ingredienser till degen, utom smöret, och kör i ihop den först på låg hastighet.
Öka sedan hastigheten något och lägg till smöret, lite i taget, tills allt smör arbetats in i degen.
Kör degen på medelhastighet i 10-15 minuter tills degen är elastisk och blank.
Täck bunken med plastfolie och låt stå och jäsa i ca 20 minuter.
 
Gör under tiden fyllningen.
Vispa ihop smör, vaniljsocker och kanel till en slät kräm.
 
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla den till en rektangel, ca 3-4 mm tjock.
Bred ut fyllningen i ett jämnt lager över hela degen och vik den sedan dubbel, kortsida mot kortsida med fyllningen inåt.
Skär i remsor från vecket så att det blir långa dubbelvikta remsor.
Tvinna remsorna och snurra ihop dem till en snäcka och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Täck bullarna med plastfolie eller en bakduk och låt jäsa i ytterligare två timmar.
 
Gör under tiden sockerlagen.
Koka upp vatten och socker tills sockerkristallerna löst sig helt. 
Ställ åt sidan för att svalna.
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Vispa upp ett ägg och pensla bullarna med det.
Strö pärlsocker över bullarna och grädda dem sedan i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
 
Pensla bullarna med sockerlag direkt när de kommit ut ur ugnen för glans samt att bevara saftigheten i dem.
#1 - - Rebecca Adnell:

Men åh vad sugen jag blir på kanelbulle nu!