Ugglekakor

 
ca 20 st
 
4 dl vetemjöl
½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
200 g rumsvarmt smör
20 sötmandlar
ca 50 g mörk choklad
 
Blanda snabbt ihop mjöl, socker, vaniljsocker, äggula och smöret i kuber till en deg, för hand eller i maskin.
Platta ut degen och plasta in den.
Låt degen vila i kylskåp i minst 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Kvala ut degen, ca 3 mm tjock, på ett lätt mjölat bakbord. 
Ta ut ca 20 rundlar, ca 6 cm i diameter, med en utstickare. 
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. 
 
Av resterande deg rullar du ca 40 små bollar, ca 3 gram styck.
Ta två bollar och platta till dem lite.
Placera dem som två ögon på en kaka och gör sedan likadant med resten av bollarna.
Placera en sötmandel som näbb på varje kaka. 
Markera försiktigt 6-8 streck i kakans nederdel med en kniv eller gaffel.
 
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter och låt dem sedan svalna. 
 
Smält chokladen över vattenbad och låt den sedan svalna något.
Fyll en liten spritspåse med chokladen.
Klipp ett litet hål på spritspåsen och spritsa ut små ögon på kakorna och låt chokladen stelna.