Baconlindad köttfärslimpa med potatismos och krämig sås

 
4 portioner
 
Köttfärslimpa:
1 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
500 g nötfärs
Salt och peppar
1 pkt bacon i skivor
 
Potatismos:
900 g potatis
50 g smör
Varm mjölk efter smak
Salt och vitpeppar
 
Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 msk koncentrerad kalvfond
En skvätt soja
 
Sätt ugnen på 225°C.
 
Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i ett par minuter.
Finhacka löken och fräs den i lite smör i en stekpanna tills den blivit mjuk och genomskinlig.
Blanda ner lök, pressad vitlök och köttfärs och krydda med salt och peppar.
Forma smeten till en limpa, ca 20-25 cm lång och linda baconskivorna runt den. 
Lägg limpan i en ugnssäker form och grädda limpan mitti ugnen i ca 30 minuter.
Täck med folie om baconet börjar brännas.
 
Skala och skär potatisen i mindre bitar och koka dem mjuka i lätt saltat vatten.
Häll av vattnet och mosa, eller vispa med elvisp, ner smöret och smaka av med salt och vitpeppar.
Vispa ner varm mjölk tills moset har önskad konsistens.
 
Smält smöret till såsen i en kastrull och vispa ner mjölet. 
Häll på mjölk, fond och en skvätt soja och låt koka upp under vispning.
Smaka eventuellt av med mer fond eller soja nä såsen tjocknat.
 
Skiva upp köttfärslimpan i skivor och servera med potatismos, såsen och gröna ärter.
#1 - - Anonym:

Gott, bacon är alltid ett gott tillbehör i matlagningen!

#2 - - Lisebo.blogg.se:

Det var jag, tycker det är tråkigt med anonyma kommentarer 😊

Svar: Hehe, jag håller med! :D
Kim Lindblom Eriksson