Superstor kanelbulle

 
 
I megabulle
 
Deg:
25 g jäst för söta degar
5 dl kylskåpskall mjölk
150 g kylskåpskallt smör
1,5 dl strösocker
1 nypa salt
1 tsk malen kardemumma
12-13 dl vetemjöl
 
Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 msk malen kanel
 
Kristyr:
2 dl florsocker
1- 1,5 msk kallt vatten
 
Deg: 
Häll alla ingredienser förutom vetemjölet i bunken till en köksassistent.
Tillsätt det mesta av vetemjölet.
Om degen är väldigt kladdig tillsätter du lite mer mjöl.
Arbeta degen i ca 10 minuter. 
Låt degen jäsa i kylskåp i ca 2,5 timme.
Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet. 
 
Fyllning:
Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet.
 
Kavla ut degen till en rektangel, ca 60x40 cm.
Bred fyllningen över degen, ända ut i kanterna. 
Använd en pizzaskärare eller kniv för att skära ut remsor från ena kortsidan till den andra.
Remsorna ska vara lika breda som formen är hög, i mitt fall ca 5 cm.
Rulla ihop en remsa och ställ den på höjden i mitten av en springform, ca 25 cm i diameter. 
Ta sedan en remsa i taget och lägg runt den första rullen. 
Fortsätt lägga remsor runt mittenpartiet tills hela bottnen är täckt. 
Låt bullen jäsa under bakduk i 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 225°C.
 
Grädda bullen i mitten av ugnen i 10 minuter.
Sänk värmen till 200°C och grädda i ytterligare 20-35 minuter. 
Täck den med aluminiumfolie om den får för mycket färg. 
Låt bullen svalna i formen. 
 
Kristyr:
Blanda ihop florsocker och vatten till en ganska trögflytande smet. 
Använd en sked för att ringla den över bullen och låt kristyren stelna.

Kommentarer:

1 Felicia:

skriven

gud så gott

Kommentera här: