Superstor kanelbulle
I megabulle
Deg:
25 g jäst för söta degar
5 dl kylskåpskall mjölk
150 g kylskåpskallt smör
1,5 dl strösocker
1 nypa salt
1 tsk malen kardemumma
12-13 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 msk malen kanel
Kristyr:
2 dl florsocker
1- 1,5 msk kallt vatten
Deg:
Häll alla ingredienser förutom vetemjölet i bunken till en köksassistent.
Tillsätt det mesta av vetemjölet.
Om degen är väldigt kladdig tillsätter du lite mer mjöl.
Arbeta degen i ca 10 minuter.
Låt degen jäsa i kylskåp i ca 2,5 timme.
Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet.
Fyllning:
Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 60x40 cm.
Bred fyllningen över degen, ända ut i kanterna.
Använd en pizzaskärare eller kniv för att skära ut remsor från ena kortsidan till den andra.
Remsorna ska vara lika breda som formen är hög, i mitt fall ca 5 cm.
Rulla ihop en remsa och ställ den på höjden i mitten av en springform, ca 25 cm i diameter.
Ta sedan en remsa i taget och lägg runt den första rullen.
Fortsätt lägga remsor runt mittenpartiet tills hela bottnen är täckt.
Låt bullen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Grädda bullen i mitten av ugnen i 10 minuter.
Sänk värmen till 200°C och grädda i ytterligare 20-35 minuter.
Täck den med aluminiumfolie om den får för mycket färg.
Låt bullen svalna i formen.
Kristyr:
Blanda ihop florsocker och vatten till en ganska trögflytande smet.
Använd en sked för att ringla den över bullen och låt kristyren stelna.
gud så gott