Skaldjursrisotto med hummer, räkor och musslor

 
4 portioner
 
1 kg blåmusslor med skal
2 vitlöksklyftor
2 + 2 schallottenlökar
2 + 2 msk smör
2 + 2 dl torrt vitt vin
2 msk koncentrerad hummerfond
6 dl vatten
500 g räkor med skal
2 kokta humrar
1 fänkål
3 dl risottoris
1 krm saffran
2 krm nymald svartpeppar
 
Skrubba musslorna och släng bort de som är trasiga och de som inte stängs när du knackar dem mot köksbänken.
 
Skala och finhacka vitlök och 2 schallottenlökar.
Fräs lök och vitlök i 2 msk smör.
Häll på 2 dl vin, hummerfond och vatten.
 
Lägg i musslorna och låt koka i ca 5 minuter.
Plocka upp musslorna med en hålslev och sila musselbuljongen, spara den till risotton.
Släng bort musslor som inte har öppnats.
Plocka hälften av musslorna ur skalen och låt resten ha sina skal kvar.
 
Skala räkorna.
Halvera humrarna och plocka ur allt kött.
Knäck klorna och försök att få ur dem hela.
Förvara skaldjuren i kylen fram till servering.
 
Skala och skiva 2 schallottenlökar.
Ansa och skär fänkålen i mindre bitar och spara eventuell fänkålsdill till garnering
Fräs lök och fänkål i 2 msk smör.
Tillsätt ris och saffran och fortsätt fräsa i 1 minut.
Häll på 2 dl vin och en fjärdedel av musselbuljongen.
Låt buljongen koka in under omrörning.
Fortsätt att späda med resterande musselbuljong.
Koka tills riset har en krämig konsistens, det tar ca 20 minuter.
 
Vänd ner spenat, räkor, musslor och hummerkött i risotton.
Konsistensen på risotton ska vara lös och krämig.
Garnera risotton med hummerklor och eventuell fänkålsdill.
Mal över peppar och servera genast.
 
Follow my blog with Bloglovin
#1 - - ajlimullersandvik.blogg.se:

Det här ser underbart ut <3

Svar: Tack! Det var fantastiskt gott! :D
Kim Lindblom Eriksson