Patatas bravas

 
4 tapas
 
4 stora potatisar (ca 500 g)
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
 
Tomatsås:
4 tomater
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
2 krm tabasco
 
Bladpersilja till garnering
 
Sätt ugnen på 225°C.
Skala och skär potatisen i kuber, ca 2x2 cm, och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla över olivolja och strö över salt.
Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter tills potatisen är mjuk och har fått fin färg.
 
Skär ett kryss i varje tomat.
Doppa dem i kokande vatten i ca 30 sekunder och ta sedan upp dem och dra bort skalet.
Halvera dem och gröp ur kärnorna.
Hacka tomatköttet och skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs löken i oljan i ca 3 minuter.
Tillsätt tomater, tomatpuré salt och tabasco.
Låt koka i ca 10 minuter.
Mixa såsen slät med en mixerstav.
 
Lägg potatisen i en skål och häll  tomatsåsen över och garnera med bladpersilja.
 
Servera potatisen som  små tapas eller som tillbehör till t.ex. grillad korv, kyckling eller något annat gott.