Helstekt oxfilé med murkelsås och potatiskaka

 
4 portioner
 
600 g oxfilé i bit
smör att steka i
salt och peppar
 
Murkelsås:
1 schallottenlök
1,5 dl murklor (1 burk, förvällda!)
smör att steka i
1/2 msk maizenaredning
4 dl vispgrädde
1/2 grönsaksbuljongtärning
soja, salt och peppar
 
Potatiskaka:
300 g fast potatis
1 ägg
2 dl västerbottenost
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 125°C.
Putsa oxfilén fri från senor och hinnor och krydda med salt och peppar.
Bryn den, på hög värme i en stekpanna med lite smör, runtom så att den bara får fin färg.
Lägg över köttet i en ugnsfast form och stick in en stektermometer.
Stek klar köttet i ugnen tills det har en innertemp på ca 60°C, beroende på hur rött kött du vill ha (60° är typ medium).
 
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och mosa potatisen, men inte till ett slätt mos, det får gärna vara en del bitar kvar.
Blanda potatisen med ett ägg och 1 dl västerbottenost. 
Smaka av med salt och peppar och fördela moset i ugnsfasta portionsformar, eller en större form.
Toppa med västerbottenost.
 
Gör sedan såsen.
Finhacka löken och murklorna.
Skölj sedan murklorna väl så att sand och smuts försvinner ordentligt.
Fräs på lök och murklor i smör i en kastrull i någon minut och pudra sedan maizena över.
Rör runt och häll på grädde och smula ner buljongtärning.
Låt koka ihop i ca 10 minuter, så det blir tjockt och krämigt.
Smaka av såsen med lite soja, salt och peppar.
 
När köttet är klart i ugnen, ta ut det och låt vila inlindat i aluminiumfolie i ca 15 minuter.
Höj temperaturen på ugnen till 250°C.
Ställ in potatiskakorna och låt dem stå tills osten smält och fått fin färg.
 
Skiva upp köttet och servera det med potatiskakorna och murkelsåsen.