Rabarbermojito

 
 
1 drink
 
Mojito:
1/2 lime
6 cl rom (skippa bara detta om du vill ha alkoholfritt)
6 myntablad
2+1 msk rabarbersirap
is
sodavatten
 
Garnering:
Limeklyftor
Myntablad
Hallon
Jordgubbar
 
Rabarbersirap:
250 g rabarber
1,5 dl strösocker
1/2 dl vatten
 
Börja med rabarbersirapen.
Ansa och skär rabarberstjälkarna i 2-3 cm långa bitar.
Koka upp dem tillsammans med socker och vatten i en kastrull och låt sedan sjuda i ca 10 minuter.
Låt massan rinna av genom en sil och pressa med en sked eller liknande för att få ur så mycket vätska som möjligt.
Koka upp vätskan igen och låt koka i ca 5 minuter, tills den fått en sirapsliknande konsistens.
Låt svalna helt i kylskåp.
 
Skölj limen ordentligt i ljummet vatten och skär den sedan i klyftor.
Lägg limeklyftor, myntablad, rom, 2 msk rabarbersirap och eventuellt hallon och jordgubbar i ett glas och mortla med en sked eller trämortel så att allt mosas ihop något.
Fyll på med is och sodavatten och toppa med ytterligare 1 msk rabarbersirap.
 
Garnera eventuellt med mer frukt och myntablad. Servera genast.