Krämig löksoppa

 
 
1 vitlöksklyfta
25 g smör
3-4  gula lökar
2 dl torrt vitt vin
1 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
ev. 75 g bacon
1 dl finriven parmesan
2 äggulor
2 dl matlagningsgrädde
salt och nymalen peppar
 
Skala och hacka lök och vitlök.
Smält smöret.
Lägg i lök och vitlök och låt fräsa på svag värme i ca 10 minuter.
Tillsätt vin, buljongtärning och vatten.
Låt soppan koka på svag värme under lock ca 30 min.
Strimla bacon fint och stek det knaprigt.
Ställ åt sidan.
Mixa soppan till en slät purè.
Tillsätt parmesanost och låt smälta under omrörning och låt inte soppan koka mer.
Vispa ihop äggulor och grädde i en skål.
Tillsätt 1 dl av den varma soppan.
Vispa ner äggblandningen i soppan.
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera ev. med en klick creme fraiche och knaperstekt bacon.