Kladdiga brownies med kolasås och salta chips

 
 
100 g smör
4 dl strösocker
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 dl kakao
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
 
 
Kolasås:
50 g smör
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 1/2 dl vispgrädde

Ganache:
150 g mjölkchoklad (eller mörk, if that's what floats your boat)
3 msk vispgrädde

Topping:
Extra kolasås
Saltade potatischips (typ lantchips)
 
Sätt ugnen på 175°C.
Klä en långpanna i aluminiumfolie eller bakplåtspapper och spraya med non-stick-spray eller smörj och bröa.
 
Smält smöret och blanda med sockret.
VIspa ner äggen, ett i taget, till en slät smet.
Vispa ner vaniljsocker och vänd ner kakao, salt, bakpulver och mjöl.
Bred ut smeten på den smorda plåten och grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
Testa med en sticka för att se att den är klar (kan fortfarande vara liiiite kladdig inuti).
Låt kakan svalna i rumstemperatur.
 
Smält smöret till kolasåsen och rör ner socker och vaniljsocker.
Låt koka i ca 10 minuter och rör om lite då och då.
Vispa långsamt ner grädden i såsen. 
Koka upp och låt småputtra i ca 2 minuter.
Häll nästan all kolasås över browniebottnen och ställ i kylen att stelna.
 
Gör chokladganachen genom att smälta chokladen och grädden och blanda till en slät smet. 
Låt svalna något och häll sedan ut över den kolatäckta kakan och låt stå i kylskåp ytterligare 30 minuter.
 
Skär kakan i rutor och ringla lite extra kolasås och krossa chips över.