Laxburgare med limeaioli
4 portioner
400 g skinn- och benfri laxfilé
1 liten röd paprika
1 liten röd chili
1 salladslök
1 tsk mald koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 ägg
3/4 dl ströbröd
2 msk smör
Limeaioli:
2 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
2 krm salt
3 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 lime
4 hamburgerbröd eller 8 skivor surdegsbröd
Börja med aiolin.
Blanda äggulor, vinäger, senap och salt i en matberedare.
Tillsätt oljan droppvis medan maskinen är igång.
Blanda ner pressad vitlök.
Skölj limen noga i ljummet vatten.
Riv ner skalen och pressa i saften i aiolin.
Förvara svalt tills det är dags för servering.
Skär laxfilén i mindre bitar och mixa i en matberedare med kniv i ca 5 sekunder.
Kärna ur och finhacka paprika och chili och finhacka löken.
Ta upp laxen i en skål och blanda ihop med grönsakshacket.
Rör om ordentligt och krydda med koriander, gurkmeja, salt och peppar.
Tillsätt ägget och rör till en jämn smet.
Forma den lösa smeten till fyra biffar och vänd försiktigt i ströbrödet.
Hetta upp smöret i en stekpanna.
Stek biffarna gyllene i 2-3 minuter på varje sida.
Lägg biffarna på rostad bröd med skivade grönsaker och sallad.
Servera med limeaiolin.